IGRE VOSKOM NA SVILI: Izložba "Drumovanje" Slađana Milojević u galeriji "Singidunum"

M.A.K.

01. 04. 2024. u 16:48

UMETNICA zapažena na polju tekstila, Slađana Milojević, u galeriji "Singidunum", od četvrtka 4. aprila, predstavlja izložbu pod imenom "Drumovanje".

ИГРЕ ВОСКОМ НА СВИЛИ: Изложба Друмовање Слађана Милојевић у галерији Сингидунум

Foto promo

Pored modnih kreacija, ova autorka bavi se i tapiserijama, prostornim i zidnim instalacijama, čime dolaze do izražaja njena tehnička izvođenja, znalačka upotreba materijala, vešta kombinacija boja i tekstura.

- Na projektu nazvanom "Drumovanje" umetnica je dugo i predano radila sa namerom da svoje ideje i misli prenese na flispapir i reciklirani papir koristeći isti postupak kojim oslikava svilu tehnikom batika - najavljuju u galeriji "Singidunum". - Da bi krajnji rezultat bio na vrhunskom nivou, potrebno je dosta truda, veštine i marljivog rada, jer je papir-batik tehnika vrlo zahtevna i nepredvidiva. Nanošenje tečnog vrućeg voska tjantingom i četkom na flispapir doprinelo je da se tretiranje površine usmeri u pravcu neočekivanih spojeva i volumena.

Postavku čine tri originalna segmenta, kao posebne vizuelne kreacije, koje se međusobno prepliću. Prvu grupu radova čine minijature-kolaži kvadratnog i pravougaonog formata. Igrajući se sa prirodnim materijalima, papirom i svilom, voskom je iscrtavala šare koje je potom farbala bojama za tekstil. Grupa radova-kolaža sa akcentom na zemljanim bojama i intervencija sa tušem vode gledaoce u bajkovite pejzaže u kojima se naziru elementi iz prirode, drveće, kuće, putevi...

Koristeći lomljeni vosak i svetliji kolorit u drugoj grupi minijatura, autorka je dobila "rešetkast" gornji sloj, koji je u savršenom kontrastu sa oslikanim kolorističkim bravurama prvog sloja koji predstavlja osnovu slike. U tim naoko apstraktnim slikama uspela je da postigne efekte dubine, perspektive i odsjaja u kojima se naziru građevine, pejzaži u raznim godišnjim dobima, figure, šume...

Fluidne, plastificirane 3D prostorne instalacije -kolaži batika na flispapiru i recikliranom papiru čine drugi segment ove fascinantne postavke. Plastifikacijom kolaža i vertikalnimn nizanjem u tri, četiri reda ovi mozaici od tekstila zemljanih boja odaju utisak transparentnosti, vibrantnosti i dubine. Raskošni dekorativni svileni panoi velikih dimenzija u zelenim i narandžastim nijansama se prirodno nadovezuju na prethodna dva segmenta postavke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)