AFERA "SEN FIJAKER": Muharem Bazdulj o romanu Žorža Simenona (VIDEO)

J. S.

06. 04. 2024. u 19:20

U PREDAVANjU Muharema Bazdulja iz ciklusa „Knjige koje vam mogu promeniti život" reč je o romanu Žorža Simenona Afera Sen-Fijaker objavljenom 1932. godine.

АФЕРА СЕН ФИЈАКЕР: Мухарем Баздуљ о роману Жоржа Сименона   (ВИДЕО)

Foto KCNS

SIMENSON  je Belgijanac, jedan od najvažnijih i najplodnijih pisaca francuskog jezika u 20. veku. Ovim delom je obogatio svoj ciklus o inspektoru Megreu, koji je na neki način napravio revoluciju unutar žanra kriminalističog romana izuzetno popularnog u 20. veku.

U rodnom mestu inspektora Megrea ubijena je grofica od Sen-Fijakra. Dok grofičino mrtvo telo leži na odru, Megre u njenom molitveniku pronalazi odsečak iz novina sa vešću o samoubistvu njenog sina. Kakva je veza između ova dva slučaja centralnio je pitanje na koje odgovor pokušava da pronađe inspektor Megre.

Isprva potcenjivan zbog sklonosti žanrovskim obrascima, Žorž Simenon je pisac čija slava i reputacija kako vreme prolazi zasluženo rastu. U prevodu na srpski jezik roman je 2004. objavila Izdavačka kuća „Narodna knjiga – Alfa", a 1963. godine u produkciji RTV Beograd snimljena je i emitovana TV drama koja predstavlja adaptaciju Simenonovog romana „Afera Sen-Fijaker".

 Predavanje Muharema Bazdulja  „Afera Sen-Fijaker" može se pogeldati na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)