ČAST MI JE ŠTO IGRAM LIK KRALJA ALEKSANDRA: Glumac LJubomir Bulajić o najnovijoj ulozi u filmu i seriji koje režira Zdravko Šotra

Jelena Banjanin

13. 09. 2020. u 13:30

ZDRAVKO Šotra rešio je da napravi film i seriju, a meni je pripalo da igram kralja Aleksandra i dočaram kakav je bio, te da probam da ga približim publici.

ЧАСТ МИ ЈЕ ШТО ИГРАМ ЛИК КРАЉА АЛЕКСАНДРА: Глумац Љубомир Булајић о најновијој улози у филму и серији које режира Здравко Шотра

Foto: V. Danilov

Velika je to čast i drago mi je što imam priliku da tumačim takav lik. Igrao sam i ranije istorijske ličnosti, ali ovo je drugačije od svega što sam dosad radio. Šotra je lepo rekao da je Aleksandar jedan od najznačajnijih, a najzapostavljenijih naših vladara.

Ovako započinje razgovor, za "Novosti", mladi glumac Ljubomir Bulajić (31) koga ćemo uskoro gledati u novom Šotrinom poduhvatu "Kralj", u kome tumači Aleksandra Prvog Karađorđevića, čiji je život ugašen u trenu, 9. oktobra 1934. u Marselju.

Foto: V. Danilov

Ljubomir Bulajić se već na početku karijere uverio kako je malo potrebno da bi se čoveku život promenio. Riskantan potez - napuštanje gimnazije u trećem razredu i upis na Akademiju umetnosti u Beogradu u klasi Mirjane Karanović - ubrzo mu se isplatilo. Poseta prijatelju, montažeru u "Košutnjak filmu", Bulajiću je iznenada donela ulogu zbog koje je sa 23 godine postao poznat.

Foto: V. Danilov

Šotra je tražio glumca za seriju "Nepobedivo srce", a Bulajiću je poverio ulogu Staše, brata glavne junakinje Milene, koju je igrala Sloboda Mićalović. Usledili su film i serija "Šešir profesora Koste Vujića", u kojima je tumačio lik Jovana Cvijića i dokumentarno-igrani film "Put ružama posut" u kome je oživeo lik mladog Stefana Lazarevića. Malo docnije dočarao je Đorđa Dunđerskog u ostvarenju Santa Maria della Salute i Stojimira Desetnika u seriji "Nemanjići - rađanje kraljevine". Zapažene uloge nedavno je ostvario i u serijama "Crveni mesec" i "Državni službenik".

Foto: V. Danilov

Reditelj Šotra, koji insistira na prirodnosti i "ne glumi", kada je obavestio Bulajića da ga želi u ulozi kralja. rekao mu je, doslovce, da hoće "ništa gluma", a tako je mladi glumac, kako nam objašnjava, i vodio lik Aleksandra:

- Pre samog početka snimanja desio se prekid zbog epidemije virusa korona, te sam imao sasvim dovoljno vremena da pripremim ovakvu ulogu. Mnogo sam se informisao, čitao i razgovarao o Aleksandru i tom vremenu, a potom sam sve posmatrao sa nekoliko tački gledišta. Poznato je da istoriju pišu pobednici. Baš zato sam se trudio da dođem do drugačije literature, zatim sam sagledao Aleksandra sa više strana i napravio sliku o njemu.

PORODIČAN ČOVEK

FILMSKA priča o životu kralja Aleksandra možda će biti prikazana već do kraja ove godine, dok se naredne godine očekuje serija od 15 epizoda. Ostvarenje "Kralj" predstaviće vladara ne samo kao državnika, već i kao porodičnog čoveka.

Na konstataciju da je Aleksandar poznat kao kralj ujedinitelj, ali da je njegova ideja, bila možda previše napredna za to doba te je zato propala, Bulajić objašnjava:

- Ona je bila uvertira za potonju Jugoslaviju, koja se docnije pokazala kao neuspeh. Po mom ličnom mišljenju, to je lepa, utopijska ideja i smatram da je u teoriji ostvariva i održiva, a u praksi, nažalost, nije. Aleksandrova zamisao je bila mnogo ispred njegovog vremena, a i dan-danas je tako. Zašto i kako je kasnije ponovo zaživela Jugoslavija u novom obliku posle Drugog svetskog rata je druga priča kojom se u "Kralju" ne bavimo.

Kod nas su mišljenja ljudi veoma podeljena po pitanju Karađorđevića, ističe Bulajić, i podseća na raskol između pristalica Karađorđevića i Obrenovića, kao i potonji komunizam i socijalizam, koji su izbrisali kraljevinu i kralja.

Foto: V. Danilov

- Oni su deo srpske istorije, ali sećam se dok sam bio u osnovnoj i srednjoj školi da se nije mnogo obrađivala tema Karađorđevića. Verujem da će film, a kasnije i serija "Kralj", izazvati dosta polemike među ljudima. Sigurno će biti zamerki, što je uobičajeno, jer gde je sto Srba, isto je toliko i mišljenja. Lično se ne opterećujem šta će ko da misli jer pokušavamo da ispričamo priču na način koji je svojstven Šotri, a on je majstor upravo u tome - da priču ispriča.

Kada je reč o kralju Aleksandru, koji je surovo ubijen u Marselju i nije do kraja završio započeto, Bulajić ističe da je pitanje koliko bi dugo živeo, jer je bio bolestan. Čak se nekoliko puta u Draškovićevom romanu "Aleksandar od Jugoslavije", na osnovu koje je i nastao scenario, pominje da kralj nije želeo obezbeđenje, niti da nosi pancir.

Kralj Aleksandar je, smatra glumac, pokušao da uradi nešto plemenito i lepo, ali je, iako mahom obožavan, nailazio na otpor sa svih strana, između ostalog, i u Srbiji.

Naš sagovornik ističe da će se u filmu i seriji baviti i odnosima unutar porodice Karađorđević.

- Kralj Aleksandar nije odrastao okružen majčinskom i očinskom ljubavlju već vojnom disciplinom. Od dečačkih dana školovao se da bude vojnik i vojskovođa, što ga je odredilo kao ličnost - ističe Ljubomir Bulajić. - Aleksandar je imao jednu veliku ljubav u životu - kneginju Olgu, koja je tragično nastradala. Nikada nije mogao da je preboli i brak sa Marijom je bio dogovoren. Ipak, Marija je uspela da pridobije Aleksandra i on joj je veoma verovao i uvažavao je. Marija je Aleksandru, pre svega, nadoknađivala i pružala majčinsku ljubav, ali on je kao otac bio mnogo bliži sa svojim sinovima, nego što je kralj Petar bio sa njim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu