POČELI 29. „DANI ZORANA RADMILOVIĆA“: Nagrade i salve smeha u čast velikog glumca

V. ĐORĐEVIĆ

17. 10. 2020. u 10:07

U ZAJEČARU je počeo Festival „Dani Zorana Radmilovića“. I ovo mesto, gde je veliki glumac rodio, narednih dana biše pozorišna prestonica Srbije. Umesto u teatru koji nisi njegovo ime, predstave će se, zbog aktuelne epidemiološke situacije, igrati u Domu kulture u naselju Kotlujevac.

ПОЧЕЛИ 29. „ДАНИ ЗОРАНА РАДМИЛОВИЋА“: Награде и салве смеха у част великог глумца

Foto: Pozorište

Besedu“ Od glumca glumcu“ na otvaranju Festivala održao je glumac Enver Petrovci koji je u svojim mladim danima drugovao sa Zoranom Radmilovićem .

- Stvarno mi je zadovoljstvo što sam dočekao da učestvujem na pozorišnim “Danima Zorana Radmilovića”. Kad biste vi samo znali šta je on meni značio, ne biste verovali. On je mene primio u Atelje 212, odnosno, ja sam primljen na njegovo insistiranje. Bio sam njegovo dete, a ja sam se tako i ponašao i voleo sam da budem njegovo dete. I vodio me svuda. Pričati o njemu, a ne biti iskren, onda to nije priča o njemu – kazao je Petrovci. -Vi ćete mi dozvoliti da govorim njegovim rečnikom, jer inače nema smisla. Pričaću vam samo ono što sam ja doživeo, ne ono što sam slušao o njemu. Ja sam još bio klinac, ne znam uopšte kako sam dospeo u njegova kola. Vozio je u to vreme sitroena, Spačeka, inače ga nikad nisam video da je on vozio. Ne znam zašto sam ja bio sa njim u kolima i tražimo u centru Beograda parking i onda ga nađemo i on skrene. Ne znam da li se vi sećate Spačeka kako on izgleda, to su lagana kola, možeš rukom da napraviš rupu u školjki. I on se popne jedva na taj trotoar i ja hoću da izađem, a on kaže: „Momenat!“ i krene u rikverc.

- Jon mu je kazao „Pa gde ćeš? Jedva smo našli mesto“. On ponovo krene i skrene malo udesno i udari u kola, Volgu , to je ruski auto jak kao tenk i njemu rasturi krilo na autu. Kažem, „Zorane, pobogu, šta radiš ? Vidi šta si napravio od kola“. „Ne trpim ruska kola, p.... im materina“. To je bio on. Bio je u stanju da uradi ne znam šta, samo da napravi neki štos – izazvao je salve smeha Petrovci.

Direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić zahvalio je gospodinu Petrovciju na divnim pročama o Zoranu i uručio mu keramičku statuetu Zorana Radmilovića.

 

“Operacija 30 slova“ / Foto Arhiva

- Naš dragi Enver nije puno puta bio u Zaječaru, ali ostaće sada svih ovih osam dana, kao član žirija, ali nije samo zato tu. Mi planiramo da zajedno sa njim i sa Niškim pozorištem uradimo koprodukciju jedne divne predstave, koju će on potpisati, ali nećemo sada o tome, biće prilike za to. Hvala ti što si ovde i neka te ova statueta Zorana podseća na njega i na dane koje si proveo u Zaječaru, ali i kao jedan zalog naše buduće saradnje.

Zahvaljujući na statueti Enver Petrovci je rekao da je u predstavi “Krunski svedok” imitirao Zorana Radmilovića u jednom monologu.

- I valjda sam uspeo malo, jer je jedan kritičar rekao: „On igra kao Zoran Radmilović“. Za mene je to bio najveći kompliment. Eto, i ja sam doživeo da ovo imam u svojoj kući. Hvala vam.”

Foto: printskrin Jutjub

Prve festivalske večeri izvedena je zaječarska premijera predstave „Žene iz Troje“ Evripida u režiji Nebojše Bradića, koju je oduševljena publika pozdravila gromkim, dugotrajnim aplauzom. Očekivano, s obzirom na to da je ova predstava, rađena u koprodukcija Narodnog pozorišta Priština ,Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ i Dunav festa, odlično prihvaćena na četiri prestižna pozorišna festivala gde se okitila i nagradama: Specijalnom nagradom za scenski govor na festivalu Novi tvrđava teatar u Čortanovcima, a poptom i nagrada za najbolje korišćenu muzikuna Nišvil džez teatarskom festivalu u Nišu. Prema izboru pozorišne kritike predstava je svrstana među 10 najboljih u 2019.godini.

Predstava domaćina nije u konkurenciji za glavne nagrade festivala, a žiri na čijem čelu je Dr Miroslav Radonjić Zoranov brk dodelio je Ivani Kovačević za ulogu Hekube. U susretu sa novinarima nakon predstave Ivana je rekla kako je iznenađena jer je očekivala da će se nagrada dodeljivati na kraju festivala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!