NOVI "KUM 3" ZATVARA FEST: Ivan Karl o kulturi u doba pandemije i novom terminu za beogradski filmski festival

A. POPADIĆ

25. 12. 2020. u 15:00

GODINA za nama bila je teška i izazovna za sve, pa i za kulturu. Nisu održane brojne manifestacije, a neke su bile u izmenjenom terminu i formatu.

НОВИ КУМ 3 ЗАТВАРА ФЕСТ: Иван Карл о култури у доба пандемије и новом термину за београдски филмски фестивал

Foto: P. Mitić

Odgovorni su se "borili" sa raznim ograničenjima, menjali su se termini, prebrojavali posetioci, dok se čekalo da se život vrati u normalu. Sekretar za kulturu Grada Beograda Ivan Karl ranije nam je "proročki" rekao da bi Fest mogao biti prvi festival pre korone i prvi posle nje u punom kapacitetu. Zato i razgovor, za "Novosti", počinjemo pitanjem: hoćemo li, i kada, "svi na Fest"?

- Hoćemo u martu ili aprilu, pod sloganom "Povratak u budućnost". Pratimo kalendar svetskih smotri, Berlin je pomeren za mart, dodela Oskara za kraj aprila, pa je realno da se sledeći Fest održi negde između. U opticaju su dva datuma, od 5. do 14. marta ili od 2. do 11. aprila. U međuvremenu smo obnovili mandat odboru i umetničkom direktoru Jugoslavu Panteliću, tako da naredna dva Festa priprema tim odgovoran za prethodna dva. U toku je obeležavanje Festovih 50 godina, pola veka od osnivanja i svojevrsno odbrojavanje do zlatnog, pedesetog Festa 2022. - kaže Ivan Karl.

On podseća da su u septembru dodeljene plakete za 50 ličnosti koje su obeležile festival, a nedavno je Skupština grada usvojila odluku o imenovanju ulica po Milutinu Čoliću, Milanu Vukosu i Dinku Tucakoviću. U štampi je knjiga "Fest zaveštanje", koju je priredila Una Čolić, unuka Milutina Čolića, a u pripremi je rukopis o Milanu Vukosu. Oba izdanja izlaze u ediciji "Festovih 50", Biblioteke Grada Beograda.

Bez obzira na poteškoće oko sastavljanja repertoara, jer je filmska industrija bila na prinudnoj pauzi, Karl obećava "poslastice" za vernu publiku Festa.

Foto: IMDb

Film "Kum 3"

- Jugoslav Pantelić je sastavio program sa kojim mislim da može da prevaziđe i njegova i naša očekivanja. Biće svakako nešto manje filmova, ali više projekcija kako bi se stekao realan uvid u jednu od najspecifičnijih filmskih sezona. Pokušavamo da, kao poslasticu za kraj, na velikom platnu prikažemo novu verziju "Kuma 3", koji je Frensis Ford Kopola, uz dozvolu studija "Paramaunt", premontirao, doradio i preimenovao u The Godfather Coda: The Death of Michael Corleone".

Ove godine virus korona gotovo je paralisao kulturni život i uticao na skromniju ponudu, ali, uprkos tome, čini se da je publika više nego ranije cenila svaki kulturni događaj.

- Upravo završen Džez festival to potvrđuje. U svedenijem obliku, sa znatno manje koncerata, održavanih u vreme ručka usled tekućih mera, privlačio je publiku u dozvoljenom kapacitetu, animirao medije i profesionalce i pobrao možda i najbolje kritike unazad nekoliko godina. Slično je bilo i sa Beogradskom letnjom scenom, koja će postati redovna manifestacija, Bitef prologom, Bemusom, ali i s programom "Knjiga na Trgu". Sve ukazuje na neraskidivu vezu i posvećenost naših kolega i naših sugrađana - zaključuje Ivan Karl.

KONKURS U JANUARU

GRADSKOG sekretara za kulturu pitali smo da li će u 2021. biti raspisan konkurs za sufinansiranje kulturnih projekata, i da li se može očekivati veći budžet, budući da nije bilo konkursa za 2020.

- Konkursa ove godine nije bilo iz poznatih razloga, a ta sredstva su bila usmerena na saniranje posledica korone i pomoć našim kolegama bez stalnog radnog odnosa u ustanovama kulture. Planiramo konkurs i njegovo raspisivanje je predviđeno za januar sledeće godine. Sve druge detalje ćemo naknadno objaviti.

A na pitanje na šta je najponosniji, odgovara:

- Najvažnije je da smo sačuvali ljude, pogone i resurse, a programski, u meri kojoj je to bilo moguće, delovali pod geslom kontinuitet i kvalitet. Grad je održao sva radna mesta u kulturi, plate i honorari su bili redovni i bez smanjivanja. Isplatili smo pomoć u Beogradu za period vanrednog stanja, i formacijski pomogli Ministarstvu kulture da to izvede i na teritoriji čitave republike. Sa kolegijalne i ljudske strane, mislim da smo se još više povezali, i da ćemo kasnije negovati neke tekovine ovog vremena, poput zajedničkih sastanaka svih pozorišta. Dobro je što smo zajedno kad je teško, bitno je da ostanemo zajedno i kad ne bude teško - sumira Ivan Karl.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!