AVANTURE PETSONA I FINDUSA: Ilustrovani roman švedskog pisca i ilustratora Svena Nurdkvista

B. Đorđević

29. 12. 2020. u 16:39

ZA ljubitelje avantura Petsona i Findusa objavljen je roman u tvrdom povezu "Petson pravi Deda Mraza", u izdanju "Kreativnog centra", koji je napisao i duhovito ilustrovao Sven Nurdkvist.

АВАНТУРЕ ПЕТСОНА И ФИНДУСА: Илустровани роман шведског писца и илустратора Свена Нурдквиста

Ilustracija iz knjige

Pred mladim čitaocima su nove dogodovštine ovog simpatičnog dvojca. Kako bi obradovao svog mačka Findusa, čiča Petson je u tajnosti odlučio da napravi mehaničkog Deda Mraza, koji će moći da govori i da se pomera. Ubrzo je shvatio da je sebi zadao gotovo nemoguć zadatak... Findus je na kraju ipak dobio svog Deda Mraza, baš onakvog kakvog je želeo, ali ni sam Petson nije shvatao kako njegova mašina tako dobro radi...

Ovaj izdavač je prethodnih godina objavio više od deset knjiga o čiča Petsonu i mačku Findusu - najboljim prijateljima koji žive na malom imanju među njivama i livadama, okruženi kokoškama i kravama. O njihovim avanturama švedski pisac i ilustrator Sven Nurdkvist napisao je predivne slikovnice, inspirisan dogodovštinama svojih sinova. Nurdkvist je dobitnik velikog broja nagrada, posebno u Švedskoj i Nemačkoj, uključujući švedsku literarnu nagradu Astrid Lindgren, a ove godine serijal o Petsonu i Findusu osvojio je i međunarodnu nagradu Northern Lights za najbolji serijal knjiga za decu.

Sven Nurdkvist se u Švedskoj smatra naslednikom Astrid Lindgren, a ova slavna književnica često je isticala kako je Nurdkvist njen omiljeni ilustrator.

Zahvaljujući živopisnim likovima, zanimljivim pričama i sjajnim ilustracijama, knjige o Petsonu i Findusu uveliko se smatraju klasicima savremene književnosti za decu. Prevedene su na 44 jezika, objavljene u više od 70 zemalja i dosad su prodate u više od osam miliona primeraka. Čiča Petson i mačak Findus pojavljuju se u crtanim i igranim filmovima, pozorišnim predstavama, kompjuterskim igricama i aplikacijama... Kuća u kojoj žive Petson i Findus sastavni je deo postavke čuvenog dečjeg muzeja Junibaken u Stokholmu, posvećenog likovima iz švedske književnosti za decu. Ovaj muzej je peta najposećenija destinacija u Stokholmu, a postavka o Petsonu i Findusu najposećenija je izložba tog muzeja.

Osim knjiga o Petsonu i Findusu, Nurdkvist je ilustrovao i serijal popularnih slikovnica o kravi Mami Mu, a kod nas su do sada objavljene dve slikovnice: "Mama Mu se ljulja" i "Mama Mu pravi kućicu na drvetu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!