SVEČANOSTI NA FAKULTETIMA UNIVERZITETA U BEOGRADU: Počela škoslka godina za brucoše

Lj.B.

02. 10. 2023. u 14:09

ŠKOLSKA godina za brucoše na Univerzitetu u Beogradu počela je svečnostima koje su priređene na fakultetima i u prosustvu fakultetskih uprava i visokih gostiju.

СВЕЧАНОСТИ НА ФАКУЛТЕТИМА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ: Почела шкослка година за бруцоше

ministatvo prosvete

Tako su na Pravnom fakultetu brucoše dočekale dve ministarke - prosvete Slavica Đukić Dejanović i pravde Maja Popović, ali i predsednica Vrhovnog saveta sudstva Zorana Delibašić.

A dekan ove visokošksolke ustanove dr Zoran Mirković pozvao je brucoše da se pridržavaju principa akademske čestitosti.

- To pre svega znači da ocena u indeksu bude isključivo rezultat onoga što su naučili, da bude zaslužena - kazao je Mirković. - To je jedini put da na kraju studiranja dobijete diplomu i budete zaista diplomirani pravnik. Ako ocene ne budu zaslužene, obmanućete sve nas, ali obmanućete i sebe.

Da je izbor fakulteta jedan od najvažnijih izbora u životu, poručila je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

ministatvo prosvete

Svečani prijem brucoša na Filolškom fakultetu

- Ovo je prilika da ovaj fakultet ispunite onim što se zove mladost, da ostvarite svoja očekivanja i da profesija kojom ćete se baviti bude kruna vašeg školovanja, a život će vas učiti dalje - navela je Đukić Dejanović.

Njihova koleginica, ministarka pravde Maja Popović poručila je brucošima da će u budućnosti njihova svrha biti da zaštite svoju državu i, u primeni prava, pomognu običnom građaninu.

- Iako je ovo period života kada vas zanimaju i druge stvari - izlasci i zaljubljivanje, shvatite da je ipak neznanje najskuplje. Idite za vašim profesorima, crpite znanje, to je vaše bogatstvo - istakla je Popović.

Ključni solidarnost i empatija

Rektor Vladan Đokić zamolio je studnete da tokom studiranja, ali i van univerziteta, neguju kod sebe i u svom okruženju svaku vrstu solidarnosti i empatije, da poštuju različitosti i da imaju razumevanja za druge.

Predsednica Vrhovnog saveta sudstva Zorana Delibašić poručila je studentima da ne moraju biti nosioci pravosudnih funkcija, ali da je za nju to dar od Boga.

Svečano je bilo i na Filološkom fakultetu gde je pripređen prijem za oko hiljadu brucoša koji su školsku godinu počeli uz zvuke himni "Gaudeamus" i "Bože pravde".

Dekan prof. dr Iva Draškić Vićanović istakla je izuzetan značaj Filolškog fakulterta u ovom delu Evrope, kako zbog broja jezika koji se na njemu uče - a to je 37, tako i zbog inpresivne tradicije.

- Ove godine navrašava se 179 godina od uvođenja filoloških disciplina na begradski licej, preteču univerziteta - poručila je prof. dr Iva Draškić Vićanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!