DAN ČISTE ENERGIJE: Obnovljiva energija je kamen temeljac za borbu protiv klimatskih promena

Novosti online

31. 01. 2024. u 18:09

DAN čiste energije je dan koji se obeležava svake godine 26. januara, sa ciljem da se podigne svest o značaju korišćenja obnovljivih izvora energije i smanjenja emisije gasova koji imaju efekat staklene bašte koji doprinose klimatskim promenama.

ДАН ЧИСТЕ ЕНЕРГИЈЕ: Обновљива енергија је камен темељац за борбу против климатских промена

Foto: Shutterstock

Ovaj dan je takođe prilika da se istaknu postojeći i novi projekti i inicijative koje se bave proizvodnjom i potrošnjom čiste energije u različitim sektorima i zemljama.

Čista energija je ona koja se dobija iz prirodnih izvora koji se mogu obnoviti ili regenerisati, kao što su sunce, vetar, voda, biomasa i geotermalna energija.

Dan čiste energije je prvi put obeležen 2017. godine, na inicijativu Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA) i Ujedinjenih nacija. Cilj je bio da se podrže ciljevi održivog razvoja i Pariskog sporazuma o klimi, koji se zalažu za prelazak na niskoemisionu energetiku i ograničavanje porasta temperature na ispod dva stepena Celzijusa.

Od tada, svake godine se organizuju razne aktivnosti i događaji širom sveta, kao što su konferencije, izložbe, radionice, kampanje, konkursi i obrazovni programi, koji imaju za cilj da promovišu i podstaknu upotrebu čiste energije u raznim oblastima.

Veza između čiste energije, društveno-ekonomskog razvoja i održivosti životne sredine je ključna u rešavanju problema sa kojima se suočavaju ugrožene zajednice širom sveta.

Za stanovništvo koje nema pristup čistoj energiji, nedostatak pouzdane električne energije otežava obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i ekonomske mogućnosti. Ako se trenutni trendovi nastave, do 2030. godine svaka četvrta osoba će i dalje koristiti nebezbedne, nezdrave i neefikasne sisteme za kuvanje, kao što su spaljivanje drveta ili balege.

Neki od primera uspešnih projekata i inicijativa koji se bave čistom energijom su:

- Solarni park Nur: najveća solarna elektrana na svetu, koja se nalazi u Maroku i koja može da snabdeva električnom energijom više od milion domaćinstava.

- Nuklearna fuzija: proces koji imitira način na koji se sunce i zvezde greju i svetle, a koji bi mogao da obezbedi ogromne količine čiste energije za ceo svet.

Ovi i mnogi drugi primeri pokazuju da je čista energija budućnost koja nam omogućava da zadovoljimo naše energetske potrebe, ali i da očuvamo našu planetu i životnu sredinu. Dan čiste energije je dan kada treba da se podsetimo na važnost ovog cilja i da se pridružimo globalnom naporu za njegovo ostvarenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove