VEŠTAČKA INTELIGENCIJA MOŽE DA UKRADE LOZINKE: Dovoljno je samo da kuckate po tastaturi

Novosti online

11. 08. 2023. u 21:40

ISTRAŽIVAČI sa Instituta Kornel pronašli su još jedan način primene veštačke inteligencije (AI).

ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА МОЖЕ ДА УКРАДЕ ЛОЗИНКЕ: Довољно је само да куцкате по тастатури

Foto Shutterstock

Hakeri i sajber kriminalci do sada su se služili brojnim metodama za krađu lozinki i probijanje korisničkih naloga.

Stručnjaci za veštačku inteligenciju pronašli su još jedan i, kako izgleda, veoma efikasan način s kojim mogu da dođu do lozinki korisnika, a on je baziran na – slušanju.

Naime, dobro istrenirani algoritam može na osnovu zvukova kuckanja po tastaturi da otkrije koji se tasteri koriste, prenosi portal Digital trends.

Svaki taster ima, za AI algoritam, prepoznatljiv zvuk tako da je sada moguće samo na osnovu zvukova, ali i načina kucanja, saznati šifru. Istraživači su testirali više snimaka kuckanja pa se ova tehnika pokazala izuzetno uspešnom i pouzdanom.

Oni su prvo algoritam trenirali na zvukovima kucanja (kao i intenzitetu pritiskanja tastera i vremenu između dodira tastera) s različitih udaljenosti od tastature, ali i uglova na koje je postavljen mikrofon u odnosu na tastaturu.

Nakon toga su kreirali zvučni profil za svaki pojedinačni taster i krenuli s testiranjem upotrebe više različitih metoda. U svakom od tih testova procenat uspešnosti iznosio je iznad 90 odsto. Osim samog algoritma, istraživači su kao jedan od glavnih razloga prepoznavanja zvukova pojedinačnih tastera izdvojili i napredak u kvalitetu opreme za snimanje i mikrofona.

Najuspešnijom tehnikom, čija je uspešnost iznosila čak 95 odsto, pokazao se test u kojem se mikrofon pametnog telefona koristio za slušanje zvuka kucanja na tastaturi na Mekbuku Pro. Takođe, ovaj metod je testiran i prilikom korišćenja aplikacija kao što su Zum i Skajp koje se danas često koriste. I u ovom slučaju AI se pokazao veoma preciznim pri prepoznavanju zvuka kucanja pa je uspešnost prepoznavanja iznosila 93 odsto za Zum i 92 procenta za Skajp.

Dok ova tehnika prikazuje nove impresivne mogućnosti veštačke inteligencije, mnogi bi zbog nje mogli da nastradaju jer bi kriminalci mogli da se domognu njihovih lozinki za brojne servise. Zamislite samo da neko primenjuje taj metod dok s tom osobom ili osobama razgovara putem Zuma. Takođe, ako bi se kriminalci ili samo malo znatiželjnije osobe domogle takvog programa, onda bi udaljeni rad i kuckanje iz kafića mogli da postanu prilično rizični.

Ono što je svakako potrebno napomenuti jeste da je uspešnost u prepoznavanju velika samo u slučaju analize zvukova tastature na kojoj je algoritam treniran, dok je uspešnost znatno manja kada su u pitanju tastature na kojima AI nije treniran.

Kao jedan od načina na koji bi mogli da prevarite AI koji prisluškuje zvuk vaše tastature, istraživači savetuju povremeno menjanje stila kucanja, koji bi mogao da zbuni algoritam.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - VOJNE VEŽBE NA TAJVANU: Tajpej simulira kineski napad na aerodrom Taojuan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)