INDIJSKA SVEMIRSKA AGENCIJA: Još nema signala sa misije na Mesecu

Tanjug

22. 09. 2023. u 22:26

INDIJSKA svemirska agencija Isro danas je saopštila da pokušava da stupi u kontakt sa svojim lenderom i roverom na Mesecu u okvru misije Čandrajan-3, ali do sada nije dobila nikakve signale.

ИНДИЈСКА СВЕМИРСКА АГЕНЦИЈА: Још нема сигнала са мисије на Месецу

Foto: Profimedia

Lender Vikram, koji je u sebi nosio i rover Pragjan, sleteo je blizu slabo istraženog Mesečevog južnog pola u avgustu, preneo je Bi-BI-Si.

Indijski svemirski objekti proveli su dve nedelje prikupljajući podatke i slike, nakon čega su stavljeni u "režim spavanja" kada padne noć tokom lunarnog dana.

Indijska svemirska agencija nadala se da će se baterije napuniti i da će se moduli ponovo aktivirati kada sunce izađe oko 22. septembra, ali je moguće da je ekstremna hladnoća lunarne noći oštetila baterije.

Isro je danas objavio da će se „nastojanja da se uspostavi komunikacija sa lenderom i roverom nastaviti”.

Indija je ušla u istoriju svojom misijom Čandrajan-3 kada je postala prva zemlja koja je uspešno prizemljila svemirski brod blizu južnog pola Meseca.

Takođe se pridružila elitnom klubu zemalja kako bi ostvarila sletanje na Mesec, posle SAD, bivšeg Sovjetskog Saveza i Kine.

Sletanje je pažljivo planirano da se poklopi s početkom lunarnog dana, tako da bi Vikram i Pragjan imali dve nedelje sunčeve svetlosti za rad.

Jedan dan na Mesecu je nešto više od četiri nedelje na Zemlji, pri čemu svaki dan i noć traju oko 14 dana.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)