KAKAV UKUS IMA PIVO BUDUĆNOSTI: Stvorila ga je veštačka inteligencija (FOTO)

Novosti online

26. 09. 2023. u 23:05

RENOMIRANI nemački brend „Beks“ iskoristio je mogućnosti ChatGPT za izradu jedinstvenog piva poznatog kao Beks Autonomus (Beck's Autonomous).

КАКАВ УКУС ИМА ПИВО БУДУЋНОСТИ: Створила га је вештачка интелигенција (ФОТО)

Foto: Profimedia

ChatGPT nije samo osmislio recept za Beks Autonomus, već je takođe doprineo njegovom pakovanju, imenovanju, reklamnoj kampanji, pa čak i dizajnirao veb stranicu piva. „Beks“ je postala prva komercijalna pivara koja je napravila pivo koristeći ChatGPT, dok su nezavisne pivare u Severnoj Americi već zakoračile u područje pivskih inovacija uz pomoć veštačke inteligencije.

 

RECEPT STROGO ČUVANA TAJNA

-Beks Autonomus je stvoren za obeležavanje 150. godišnjice osnivanja pivare u Bremenu u Nemačkoj 1873. godine. Vek i po inovacije zahtevao je slavlje koje odgovara našem pionirskom duhu. Zato je od recepture do marketinga svaku odluku u izradi ovog piva donela veštačka inteligencija, ističu iz „Beksa“.

Iako recept za Beks Autonomus ostaje strogo čuvana tajna, poznato je da sadrži sve bitne komponente piva: vodu, žitarice, hmelj i kvasac. Beks Autonomus je klasifikovan kao lager, koji koristi kvasac donjeg vrenja.

Ograničena serija od 150 jedinica distribuirana je na testiranje radi povratnih informacija, a kompanija će povratne informacije proceniti pre razmatranja šire ponude.

Beks Autonomus je osobama koje su ga testirale došao u impresivnoj kutiji ukrašenoj futurističkom etiketom i zalepljenoj posebnom trakom. Ukrašen je šaljivim sloganom ChatGPT „Pivo koje se samo napravilo“.

Kutija, opremljena senzorom osetljivim na svetlo, pozdravlja glasom robota i zelenim blještavim svetlom pri otvaranju, dodajući svemu futuristički šmek.

„Beks“ je potpunu kontrolu nad svojim jubilarnim pivom prepustio takozvanoj veštačkoj inteligenciji kako bi proslavio 150 godina od osnivanja.

„Tako sam nastao, a sada sam ovde da vam dam ukus budućnosti. Ja sam Beks Autonomus i kažem, živeli!“, reči su koje izgovara glas robotaprilikom otvaranja pakovanja nesvakidašnjeg piva.

KAKAV JE UKUS

Iako je glasovna poruka prijatno iznenađenje, ona se zapravo aktivira svaki put kad bi se kutija otvorila, što može vrlo brzo da postane zamorno, piše „Dejli mejl“ koji je bio jedan od sretnih testera piva budućnosti.

U kutiji je bila metalna limenka od 250 mililitarazatvorena u neobičnom, robusnom crnom egzoskeletu. Dizajn limenke više je podsećao na nešto što više odgovara Terminatoru nego na posudu za piće. Točenje iz limenke pokazalo se pomalo zahtevnim, što se završilo prosipanjem na stolu - što je u suprotnosti s lakoćom točenja iz „Beksove“ vrhunske lager staklene boce.

Razlika između klasičnog Beks lagera i Autonomusa bila je očigledna. Standardni lager ima bogatu zlatnu nijansu, dok je kreacija ChatGPT imala svetliju, bledu boju slame.

Pivo AI je podsećalo na englesko gorko ili bledo pivo, što navodi na zaključak da je korišćena jedna vrsta hmelja. Tračak kiselosti bio je u skladu sa trendovima.

Kada će se Beks Autonomus pojaviti na policama supermarketa ostaje otvoreno pitanje.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave