NEVEROVATAN FENOMEN U SVEMIRU: NASA podelila fotografije, reč je o najmoćnijoj solarnoj pojavi u poslednjih 6 godina (FOTO)

Novosti online

16. 12. 2023. u 15:46

STIŽE nam još jedan neverovatan prizor iz svemira! NASA je objavila fotografije najnovije solarne baklje, koja je u četvrtak izazvala čak i radio smetnje na Zemlji. Dodaju da je u pitanju najmoćnija solarna baklja u poslednjih šest godina.

НЕВЕРОВАТАН ФЕНОМЕН У СВЕМИРУ: НАСА поделила фотографије, реч је о најмоћнијој соларној појави у последњих 6 година (ФОТО)

Foto: AP

Agencija je snimila slike jarkih boja fenomena poznatog kao izbacivanje koronalne mase (CME) iz svoje opservatorije za solarnu dinamiku, svemirske letelice lansirane 2010. godine koja stalno prati sunčevu aktivnost.

Bila je to, kako kažu iz agencije, baklja najvećeg intenziteta klase Iks, sa potencijalom da utiče na radio komunikacije, električne mreže, navigacione signale i predstavlja rizik za svemirske letelice i astronaute.

Foto: AP

Sjedinjene Američke Države i drugi delovi planete zabeležili su smetnje na radio komunikaciji u periodu od oko dva sata, prenosi Gardian.

- Bila je to najjača solarna baklja zabeležena od 10. septembra 2017 - saopštio je Nacionalni centar za okeanske i atmosferske i administrativne prognoze svemirskog vremena i kako dodaju, najsnažnija u trenutnom solarnom ciklusu na određenoj udaljenosti.

Većina solarnih baklji klase Iks, koje pogađaju Zemlju, su ocenjene između jedan i devet, a događaj u četvrtak je klasifikovan kao Iks8. Evropska svemirska agencija saopštila je da je najsnažnija solarna baklja u zabeleženoj istoriji bila događaj Iks28, koji se dogodio 4. novembra 2003. godine, preneo je Telegraf.

BONUS VIDEO: U CARSTVU BAMBUSA I ŠARGAREPE: Beba panda iz moskovskog ZOO vrta dobila novi smeštaj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)