KAKAV JE OVO PRIZOR NA ZLATIBORU? LJudi bili šokirani neobičnom pojavom - evo o čemu se tačno radi (FOTO)

Novosti onlajn

10. 01. 2024. u 15:36

VIŠE korisnika društvene mreže X jutros je podelilo fotografije sa Zlatibora na kojima se čini kao da je Sunce promenilo oblik i dobilo oreol duginih boja. Mnogi nisu bili sigurni šta su snimili, a ispostavilo se da je u pitanju retka pojava.

КАКАВ ЈЕ ОВО ПРИЗОР НА ЗЛАТИБОРУ? Људи били шокирани необичном појавом - ево о чему се тачно ради (ФОТО)

Foto: Iks/@miloskg

Reč je o fenomenu koji se zove "halo efekat". To je optička pojava u Zemljinoj atmosferi (optika atmosfere) kada se Sunce ili Mesec naziru kroz tanak sloj oblaka s kristalima leda. Najpoznatiji je krug oko Sunca ili Meseca (potpuni ili njegov deo) prečnika 22° (22° halo ili mali halo) koji je na unutrašnjoj strani crvenkaste, a na spoljnoj strani plavkaste boje; mnogo ređi je halo veličine 46° (46° halo ili veliki halo).

Šta je halo efekat?

Halo su svetlosne pojave u obliku prstenova, lukova, svetlosnih površina, stubova i tačaka, koje nastaju ako se između Sunca i Meseca i oka promatrača nalazi tanak sloj oblaka (cirusa ili cirostratusa) koji se sastoje od ledenih kristala. Pojava se najbolje vidi ako gustina oblaka nije tolika da bi sakrila Sunce.

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije