VELIKO OTKRIĆE ASTRONOMA: Egzoplaneta udaljena 137 svetlosnih godina od nas - možda ima i tekuću vodu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

06. 02. 2024. u 00:00

NOVOOTKRIVENA egzoplaneta TOI-715b, superzemlja u zagrljaju zvezde crvenog patuljka, budi nadu astronoma u otkrivanje misterija egzoplaneta i nastanjivosti tog sveta.

ВЕЛИКО ОТКРИЋЕ АСТРОНОМА: Егзопланета удаљена 137 светлосних година од нас - можда има и текућу воду

Foto: Profimedia

Astronomi su otkrili novu egzoplanetu superzemlju, TOI-715b, koja kruži oko M-patuljaste zvezde udaljene približno 137 svetlosnih godina od nas. Sa radijusom 1,55 puta većim od Zemljinog, TOI-715b leži u nastanjivoj zoni zvezde, što povećava izglede za tečnu vodu na ovoj novootkrivenoj superzemlji.

TOI-715, zvezda domaćin, klasifikovan je kao tipični crveni patuljak, sa samo četvrtinom mase i radijusa našeg Sunca. Smeštena u blizini zvezde, egzoplaneta TOI-715b pravi rotaciju oko nje svakih 19 dana i nalazi se unutar takozvane naseljive zone, zahvaljujući manjem sjaju crvenog patuljka, prenosi portal Junivers tudej.

Ključ za bolje razumevanje egzoplaneta

Džordžina Drensfild, vodeći autor studije u vezi sa otkrićem pomenute egzoplanete, otkriva rezultate istraživanja svog tima u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Identifikacija TOI-715b, koji je između 1,5 i 2 poluprečnika Zemlje, ima značaj za razumevanje formiranja planeta. To je veličina poluprečnika koja se ponekad naziva sub-Neptunovim poluprečnikom i sugeriše da kako planete postaju veće, prolaze kroz proces gubitka mase, verovatno kroz foto-isparavanje.

Ključni aspekt privlačnosti TOI-715b leži u njegovom potencijalu da poboljša naše razumevanje egzoplaneta, foto-isparavanja i obrazaca oko crvenih patuljaka. Ostaje neizvesno da li će M-patuljci pokazivati poluprečnik ili jaz u gustini, a nedavne studije sugerišu jaz u gustini za M-patuljaste planete.

Očekuju se i posmatranja svemirskim teleskopom Džejms Veb

Očekuju se i posmatranja svemirskim teleskopom Džejms Veb (JVST), jer ovo obećava detaljnu karakterizaciju egzoplanetarne atmosfere. Čini se da je TOI-715b, koji se nalazi blizu svoje zvezde, glavna meta za JVST. Česti tranziti ove egzoplanete oko zvezde omogućavaju efikasna posmatranja, nudeći mogućnosti za transmisijsku spektroskopiju sa visokim nivoom detekcije signal-šuma.

Uprkos nedostatku atmosferske analize JVST-a, TOI-715b pokazuje obećavajuća svojstva. Smešten je u takozvanoj zoni pogodnoj za život i kruži oko relativno stare zvezde sa niskom magnetnom aktivnošću, pa predstavlja kandidata za koji se nadamo da će biti naseljiv. Odsustvo baklje u svetlosnim krivuljama svemirske opservatorije TESS ukazuje na stabilno okruženje, za razliku od mlađih M-patuljastih zvezda poznatih po jakim bakljama.

Dok TOI-715b čeka ispitivanje od strane JVST-a, njegovi atmosferski nalazi mogu baciti svetlo i na potencijal nastanjivanja i na trajnu misteriju radijusa ili jaza u gustini.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!