UŠTEDA GORIVA: Kako najekonomičnije voziti na auto-putu?

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

08. 03. 2024. u 22:33

PRI kojim brzinama je vaš automobil najekonomičniji? Skoro svaki vozač će razviti neku svoju filozofiju i misliti da zna odgovor na ovo pitanje, ali postoje neka pravila koja su već dokazana.

УШТЕДА ГОРИВА: Како најекономичније возити на ауто-путу?

Foto: N. Skenderija, Profimedia

Naime, zakon kaže da auto-putem u Srbiji ne sme da se vozi brže od 130 km/h, a optimum s gledišta potrošnje goriva još je niži.

Većina automobila može da postigne maksimalnu brzinu od 170 km/h, a neretko i više. Optimalno za motor i potrošnju je osetno niža brzina, a pritom je važno i da se ne ubrzava naglo. Generalno je pravilo da treba ubrzati što pre, prebacii u najvišu brzinu, voziti do 90 km/h i održavati obrt motora od 1500 do 2500 o/min, piše „Revija HAK“.

Dakle, potrošnja je tada najniža, a opterećenje motora najmanje.

KAKO VOZITI NA AUTO-PUTU?

Nemački stručna organizacija TÜVsavetuje da se brzinama koje su od 70 od 80 odsto od maksimalne. Dakako, na putevima gde je ograničenje 130 km/h, jasno je da se više od toga ne sme. Automobil koji ima maksimalnu brzinu 150 km/h trebalo bi zato da ostane u rasponu brzina između 105 i 120 km/h.

Nemački auto-klub (ADAC) izračunao je da automobili srednje klase pri vožnji od 160 km/h troše do dve trećine više goriva nego pri 100 km/h.

Uz maksimalnu brzinu, postoji još niz trikova za snižavanje potrošnje goriva. Zlatno je pravilo da se vozi smirenijim ritmom, bez naglih ubrzavanja i kočenja, kao i da se brzina planira, posebno ako se vozi putem s dosta uspona.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)