BURNO U HRVATSKOJ: Opozicija poziva HDZ da pokrene opoziv Milanovića, ako je prekršio Ustav

Tanjug

06. 10. 2023. u 17:18

VLADAJUĆI HDZ je za zbrku oko Zakona o izbornim jedinicama optužio predsednika države Zorana Milanovića, a opozicija ih poziva da pokrenu opoziv šefa države ako smatraju da nije postupio u skladu sa Ustavom.

БУРНО У ХРВАТСКОЈ: Опозиција позива ХДЗ да покрене опозив Милановића, ако је прекршио Устав

Foto Tanjug

- Ako HDZ smatra da je predsednik na bilo koji način protivustavno postupao, mogu pokrenuti postupak njegovog opoziva. Ovo je možda najveći institucionalni skandal u ovom sazivu Sabora i, ako se neko uhvatio u mišolovku, onda je to HDZ - poručila je danas poslanica opozicionog Mosta Marija Selak Raspudić.

Ona je na taj način odgovorila HDZ-ovcima koji za proceduralni propust oko Zakona o izbornim jedinicama optužuju predsednika Zorana Milanovića.

Zakon o izbornim jedinicama je u saboru usvojen 28. septembra sa rokom važenja od 1. oktobra. Međutim, Milanović, koji za potpisivanje zakona ima ustavni rok od osam dana, potpisao ga je tek 3. oktobra, a sutradan je objavljen u Narodnim novinama.

U skladu sa hrvatskim Ustavnom zakoni se ne mogu primenjivati retroaktivno, pa je HDZ optužio Milanovića da je kašnjenjem u potpisivanju išao na ruku opoziciji, a protiv vladajućih i vlade.

S obzirom na to da potpisani zakon ne važi, Vlada će morati ponovo da ga stavi u parlamentarnu proceduru.

- Reč je o marifetluku vladajućih. Dogodio im se previd, nisu napravili kako treba i zato sada ovaj Zakon ide na popravni. To je možda i dobro da se ta tema zadrži u eteru jer je Vladin Zakon o izbornim jedinicama stvarno katastrofa - rekao je poslanik Domagoj Hajduković iz Kluba Socijaldemokrata.

Šef Suverenista Marijan Pavliček, takođe, odgovornost za ovu mini ustavnu krizu vidi u HDZ i vladajućoj većini.

- To je rezultat njihove bahatosti i šlampavosti jer očito smatraju da se mogu ponašati kao da su u svojoj kući i da mogu raditi kako hoće. U ovoj državi ipak postoje procedure, pravila i Ustav kojeg svi treba da se pridržavati. Nisam fan predsednika države, ali moram reći da on nije na daljinski upravljač HDZ-a i Zakon je potpisao u skladu s Ustavom - rekao je Pavliček, preneli su hrvatski mediji.

I on je poručio HDZ-u da pokrenu opoziv Milanovića ako smatraju da nije postupio u skladu s Ustavom.

- Ali to neće napraviti jer znaju da je predsednik odradio svoju ustavnopravnu dužnost - rekao je Pavliček.

BONUS VIDEO: MONSTRUOZNA IZJAVA KOJA JE SVIMA PROMAKLA: Šta Nedeljkov kaže o tragedijama u Ribnikaru i Mladenovcu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!