UHAPŠEN VOĐA MEĐUNARODNOG NARKO-KARTELA: Prevozio drogu iz Južne Amerike, pa je prodavao u Evropi

Novosti onlajn

18. 11. 2023. u 14:35

MINISTAR unutarnjih poslova Turske Ali Jerlikaja objavilo je da je u Istanbulu uhapšen hrvatski državljanin Nenad Petrak, vođa međunarodnog narko kartela.

УХАПШЕН ВОЂА МЕЂУНАРОДНОГ НАРКО-КАРТЕЛА: Превозио дрогу из Јужне Америке, па је продавао у Европи

Foto: Printskrin Twitter/@AliYerlikaya

Ministar Jerlikaja je na društvenim mrežama objavio da je Petrak uhapšen u istanbulskoj četvrti Uskudar. Istaknuo je da je Petrak vođa međunarodnog narko-kartela koji prebacuje drogu iz Južne Amerike u Evropu i distribuira je po Evropi.

Vrednost prodane droge u Hrvatskoj iznosi najmanje 1,6 miliona evra.

Istragom je obuhvaćeno 19 hrvatskih državljana, a osim prvookrivljenog Nenada Petraka, preduzetnika iz Zagreba koji je tražen zbog učestvovanja u pokušaju ubistva Josipa Čubelića sredinom aprila ove godine, jedan od okrivljenih je i Filip Romić, koji je pobegao u Dubai, ali je uhapšen pri povratku u BiH.

Petrak se tereti da je od 12. decembra 2019. do 3. februara 2023. na području Hrvatske, Španije, Holandije, Nemačke, Francuske, Italije, Crne Gore, Kolumbije i Sijera Leonea, povezao u zajedničko delovanje ostale članove skupine radi kontinuirane nabave velikih količina kokaina iz Kolumbije, Sijera Leonea i Španije, krijumčarenja te droge brodovima i njene daljnje prodaje na području Evropske unije.

Takođe je na području Španije, Francuske, Nemačke, Italije, Crne Gore i Hrvatske okupio ekipu radi kontinuirane nabave i prodaje marihuane i hašiša.

Istragom je obuhvaćeno 19 osoba, među njima i jedna žena.

Petraka sumnjiče kako je dogovorio u Južnoj Americi nabavu, prevoz i primopredaju kokaina koji je prodavao kupcima iz država članica EU.

S Tomislavom Miletićem, Antom Varnicom i Jerkom Radićem osigurao je potreban novac za kupovinu kokaina, dok je s osobama iz Srbije dogovorio da će obaviti prevoz droge za osam posto njene vrednosti.

Uz njega su u grupi koja se bavila švercom droge i boksač Ante Varnica i Jerko Radić.

Petrak je po USKOK-u organizovao kupovinu većih količina hašiša i marihuane u Španiji i Crnoj Gori te prodaju u državama EU.

Izdavao je naloge Miletiću u Alikanteu, Damjanu Puljeku u Granadi, osobama kodnih imena Rakanica u Madridu, Superman u Barseloni i Sakaria u Bilbaou da organiziraju skladištenje droge. S Varnicom, Radićem, Juranićem, Romićem, Mrđenom, Džekom i Putinom dogovoren je transport droge do kupaca.

Navodi se da je on dogovarao i cenu prevoza, te određivao gde i kada će se obavljati utovar i isporuka naručene droge, kao i rute kretanja teretnih vozila radi izbegavanja policije i pronalaska droge, sumnja USKOK.

Miletić i društvo su u unajmljenim stanovima i halama na području Barselone, Almerije, Alikantea, Bilbaoa, Madrida, Valencije i Granade skladištili marihuanu i hašiš, dok su četvorica okrivljenika po uputi Petraka u Španjolskoj kupili trgovačko društvo "Transports Kayla Maria 2007" i kao imovinu društva upisali teretna i priključna vozila s posebno izrađenim spremnicima za krijumčarenje većih količina droge.

U begu su još i Vlade Brkić (56) iz Ljubuškog, Ivan Bogić (41) iz Lećevice, ali za Brkića već postoje saznanja gde se skriva i nije isključeno da bi i on uskoro mogao pasti u ruke policiji.

(Jutarnji list)

BONUS VIDEO: AKCIJA ARMAGEDON, UHAPŠENI PEDOFILI: Mamili decu preko Fejsbuka i Instagrama, zaplenjeni računari

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!