"ZNALI SMO DA ĆEMO PREŽIVETI" Ovo je tročlana porodica koja je 55 sati bila zarobljena u Križnoj jami (VIDEO)

Novosti onlajn

10. 01. 2024. u 13:45

PETORO ljudi, koji su bili zarobljeni u Križnoj jami u Sloveniji 55 sati, spaseni su u ponedeljak po podne. Tročlana porodica i dva vodiča ostali su zarobljeni u pećini u subotu nakon porasta nivoa vode, a nakon zahtevne spasilačke operacije, porodica je prvi put govorila za 24ur.com.

ЗНАЛИ СМО ДА ЋЕМО ПРЕЖИВЕТИ Ово је трочлана породица која је 55 сати била заробљена у Крижној јами (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

- Znali smo da ćemo preživeti, ali nismo znali koliko dugo ćemo biti u pećini - rekao je Tomaž, koji je bio zarobljen u Križnoj jami sa suprugom i ćerkom.

Kako su rekli, kada su ronioci prvi put došli do njih, bili su sigurni da će ih oni izbaviti.

- Mislili smo da idemo kući - rekla je njegova supruga Ajda.

Međutim, to nije bio slučaj. Kada su ronioci došli do njih u nedelju ujutru, doneli su im hranu, piće i uverili se u kakvom su stanju. Ali tada nisu napustili pećinu - sunčevu svetlost videli su opet u ponedeljak po podne, posle 55 sati u Križnoj jami.

Snimak intervjua možete da pogledate KLIKOM OVDE.

Uprkos takvom iskustvu, porodica nije izgubila ljubav prema pećinama, barem Tomaž i Ajda nisu. Ćerka Ana je rekla da će sačekati malo duže dok sve ovo ne prođe.

Podsetimo, članovi tročlane slovenačke porodice, starosti između 22 i 58 godina, došli su u subotu u turistički obilazak pećine, ali nisu mogli da izađu, jer je pećina u međuvremenu delimično poplavljena zbog jake kiše.

Grupa se potom povukla na bezbedno mesto, gde su je pronašli ronioci u okviru akcije spasavanja. Petoro ljudi se sklonilo u zagrejani bivak na oko 10 metara iznad vode, sa hranom, toplom odećom i bakljama koje su im dostavili ronioci.

Ovo je bilo prvo spasavanje iz turističke pećine u Sloveniji i prvi incident ove vrste u popularnoj Križnoj jami, u koju se može ući samo uz stručne vodiče i gde se obilasci zakazuju više od godinu dana unapred.

Oni su spaseni u ponedeljak po podne nakon što se vodostaj dovoljno povukao da su spasioci mogli da ih izvuku.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!