HRVATI STAVLJAJU KATANAC NA PIJACE: Bunt evropskih poljoprivrednika prelio se i na Balkan, traktori na putevima u Slavoniji

BUNT poljoprivrednika koji je zahvatio evropske države proširio se i u Hrvatskoj.

ХРВАТИ СТАВЉАЈУ КАТАНАЦ НА ПИЈАЦЕ: Бунт европских пољопривредника прелио се и на Балкан, трактори на путевима у Славонији

Poskupela i zelena pijaca, Foto shutterstock

Traktori su izašli na puteve u Đakovu, u Slavoniji i Čakovcu. Žale se i na preveliko administriranje i da se ne rešavaju nagomilani problemi u poljoprivredi. Pre svega novim protestom seljaci se solidarizuju sa evropskim, a moguće je da će narednih dana slična upozorenja poljoprivrednika uslediti i u drugim gradovima.

Sa druge strane, domaći proizvodi su tako skupi da su ih hrvatski građani prestali da kupuju. Cene su odletele u nebo, pa se na pijacama blitva prodaje za sedam evra, što je doseglo cenu kilograma mesa. Bez obzira na to što je inflacija zaustavljena, cene domaćih poljoprivrednih proizvoda nemaju trend smirivanja, a seljaci kažu da im se ne isplati da proizvode ni po ovim cenama, koje su ekstremno visoke kad dođu do kupca. Pijace u Zagrebu sve lošije rade, nekima preti i zatvaranje, jer se građani okreću jeftinijim, stranim proizvodima u tržišnim centrima i malo ko može sebi da dozvoli luksuz da kupuje domaću robu.

Vladajućoj koaliciji u Hrvatskoj pred skorašnje izbore najmanje treba da seljaci masovno izađu na ulice, pa se pokušava sve moguće da se suzbije trend koji sada trese sve evropske metropole. Zbog evropskog trenda zelene politike hrvatski seljaci su zatrpani raznim papirima i dokumentima koje treba popunjavati, pa dobar deo radnog vremena posvete birokratskim formalnostima, umesto da rade svoj posao.

- Stalno se uvodi nešto novo što je propisao Brisel, a mi više pišemo nego što obrađujemo zemlju. Tog evropskog terora nam je dosta - kaže Slavko Pejić iz okoline Osijeka, koji je spreman za masovne proteste ako do njih dođe.

Evro kriv

MNOGI "optužuju" evro za glavnog krivca jer su podivljale cene poljoprivrednim proizvodima u Hrvatskoj. Za samo godinu dana, neke su cene povećane za sto odsto, dok na pijacama više nema robe jeftinije od dva evra.

Svi upiru prst u vladu koja sluša sve naredbe iz Brisela, bez obzira na to što mnoge ne odgovaraju poljoprivrednicima. Problem je i što veliki na konkursima dobiju u zakup zemlju, dok mali poljoprivrednici nemaju šanse da im konkurišu. Rastu stalno troškovi goriva, đubriva, a nijedan od aktuelnih problema se ne rešava. Sada je u pripremi i evropski projekat kontrole poljoprivredne proizvodnje, pa se hrvatski seljaci boje da će doneti još više administrativnih poslova. Ubuduće će morati sve da dokumentuju što rade, da slikaju kada ulaze u traktor, da pišu dnevnike rada i konstatuju svaki dan šta su uradili.

- To više izgleda kao da radimo za veliku kompaniju, a ne da smo sami svoje gazde - ističu hrvatski seljaci, spremni da izađu na ulice.

Ne tako davno došlo je i do blokade granica i važnijih puteva, ali u međuvremenu nije ništa realizovano da se nezadovoljstvo smanji. Mnogi i odustaju od poljoprivrede, neki zatvaraju farme i odlaze iz Hrvatske, a posledice najviše osećaju sami građani.

- Kada idem na pijacu treba da ponesem kreditnu karticu i da pitam može li na tri rate. Ove cene uz naše plate su neizdržive i zato malo ko više kupuje hrvatske proizvode. Ubuduće će biti samo gore, pa hrvatski seljaci više neće moći nigde ni da prodaju ono što proizvedu, jer će pijace propasti - kaže Zagrepčanka Minja Vuković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)