I ZAGREPČANI PREBIJAJU SRPSKU MLADEŽ U VUKOVARU: U gradu na Vuki i Dunavu međunacionalni odnosi iz dana u dan sve zaoštreniji

Jurica KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

11. 10. 2020. u 11:30

U VUKOVARU ponovo incidenti, "podizanje temperature" uoči obeležavanja "Kolone sećanja" i sve zaoštreniji odnosi Hrvata i Srba.

И ЗАГРЕПЧАНИ ПРЕБИЈАЈУ СРПСКУ МЛАДЕЖ У ВУКОВАРУ: У граду на Вуки и Дунаву међунационални односи из дана у дан све заоштренији

Foto Tanjug

Po ko zna koji put za kratko vreme dogodila su se dva incidenta, koja najslikovitije pokazuju narušene međunacionalne odnose u ovom gradu na Vuki i Dunavu.

Policija je o prvom sukobu šturo saopštila da je u blizini jedne pekare, u utorak, 29-godišnjak koji se nalazio u društvu trojice momaka napao sedamnaestogodišnjaka koji je sedeo na klupi.

- Pritom ga je više puta udarao rukom i nogom u glavu, i lakše ga povredio - piše u zvaničnom policijskom izveštaju, i dodaje da je napadač priveden i da se nalazi u pritvoru.

Dan kasnije došlo je do novog sukoba među tinejdžerima ispred škole u Ulici Blage Zadre u kojem je učestvovalo više osoba koji su se "vređali i tukli, a jedan maloletnik je upotrebio biber-sprej". Policija je, kako je juče saopšteno, "brzo reagovala i sprečila dalji sukob i privela sedam osoba, među kojima je pet maloletnih".

Lakše povrede konstatovane su kod devetnaestogodišnjeg mladića, a policija je podnela prijave i optužne predloge, a protiv jednog maloletnika prekršajnu prijavu.

I dok jedna strana za incidente okrivljuje Srbe, a druga Hrvate, činjenica je da se incidenti ređaju jedan za drugim.

PENAVIN GOVOR MRŽNjE

POSLEDNjE istraživanje koje je sprovedeno u Hrvatskoj oko govora mržnje ukazuje da je istup vukovarskog gradonačelnika Penave "predznak otvorene mržnje prema Srbima u Hrvatskoj".

Penava je izjavio "da je Vukovar epicentar kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije".

U martu su pretučena dva učenika srpske nacionalnosti ispred škole "Nikola Tesla", u junu je došlo do masovne tuče navodno navijačkih grupa, a povređeni su i mnogi Srbi koji nemaju veze sa sportom. Napad na Srbe danima je, kako je sumnja, pripreman, u njemu su učestvovali i neki Zagrepčani, a više osoba je povređeno. Pre ovog napada dogodio se još jedan kada je pretučen mladić srpske nacionalnosti, a napadači su bili iz misterioznog "Udruženja navijača zagrebačkog Dinama" koji su se specijalizovali za napade na Srbe.

SUKOBI Za ćirilicu još nema mesta u Vukovaru, Foto Tanjug

Temperaturu u tom kraju podiglo je i hapšenje dvojice građana srpske nacionalnosti u Negoslavcima kraj Vukovara, koji se terete za, navodne ratne zločine na Ovčari. Do hapšenja je došlo pre "Kolone sećanja" u Vukovaru, jer se gotovo uvek u to vreme dešavaju policijske akcije hapšenja lokalnih Srba. Sam Milorad Pupovac izrazio je sumnju u objektivnost i nepristrasnost postupka koji se vodi, jer su obojica uhapšenih već bila privođena i ispitivana, ali tada postupak protiv njih nije bio pokrenut.

- Ovde se iz godine u godinu pozivaju na razgovore isti ljudi, što iscrpljuje i njih i njihove porodice - tvrde meštani Negoslavaca, uz napomenu da se to redovno događa pred okupljanje u Vukovaru.

Da se stanje u ovom gradu ne popravlja, ukazuje i ponovni zahtev gradonačelnika Ivana Penave da se i dalje ne dozvoli upotreba ćirilice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)