IVO SANADER OSUĐEN NA OSAM GODINA: HDZ odgovorna za korupciju u slučaju "Fimi Media"

Jurica Kerbler

13. 11. 2020. u 10:51

BIVŠI hrvatski premijer Ivo Sanader osuđen je na osam godina zatvora zbog afere "Fimi medija", pranja novca od državnih preduzeća, a odgovornim je proglašen i HDZ.

ИВО САНАДЕР ОСУЂЕН НА ОСАМ ГОДИНА: ХДЗ одговорна за корупцију у случају Фими Медиа

Foto: Tanjug

Prvostepenska je to presuda Županijskog suda u Zagrebu nakon punih deset godina kako se vodi pravni proces. Sanader mora da vrati i 15 miliona kuna, ali mu preostaje i žalba na današnju presudu.

Krivim je proglašen i bivši blagajnik HDž-a Mladen Barišić i blagajnica HDZ-a Branka Pavošević, dok je Nevenka Jurak, koja je bila vlasnica marketinške agencije Fimi medija u međuvremenu umrla. Sud je Sanaderu oduzeo i štednju u kunama i evrima u hrvatskim bankama, kao i banci u Austriji. Sanader nije prisustvovao izricanju presude jer je nakon operacije kolena na rehabilitaciji.

Po prvi put u Hrvatskoj jedna stranka osuđena je zbog korupcije, a moraće vratiti ako se presuda potvrdi na višem sudu i milione kuna koje je "Fimi medija" od državnih preduzeća transferirala na račun HDZ-a.

Sud je utvrdio da je deo tog novca završio i kod samog bivšeg premijera, koji već izdržava pravomoćnu presudu od šest godina zatvora, a iza sebe ima još nekoliko prvostepenskih presuda na šest i dve godine zatvora.

Svo vreme Sanader je tvrdio da nema veze sa aferom i da je u vreme dok je bio premijer izbegavao bilo kakve finansijske transakcije koje su se ticale HDZ-a. Kada je napustio premijerski položaj bez pravog obrazloženja zašto to radi i u trenutku kada je počela istraga protiv njega, pobegao je u Austriju gde je uhapšen i u istražnom je zatvoru proveo više meseci. Od tada se protiv njega vode maratonski sudski postupci, a u sudnici su kao svedoci bili i najviši političari iz tog vremena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!