SRBIMA OSPORAVAJU PRAVO NA JEZIK I VERU! Najava povratka programa na srpskom u makedonske škole izazvala sramne reakcije bugarskih suseda

Mladen Stančić - stalni dopisnik iz Skoplja

31. 01. 2021. u 09:17

POPUT nekih ranijih, već viđenih i doživljenih scenarija, i ove godine Savindan je propraćen blagdanskim "blagosiljanjem" makedonskog premijera Zorana Zaeva o vraćanju u nastavne programe škola srpskog jezika i kulture.

СРБИМА ОСПОРАВАЈУ ПРАВО НА ЈЕЗИК И ВЕРУ! Најава повратка програма на српском у македонске школе изазвала срамне реакције бугарских суседа

Čas srpskog jezika u OŠ "Sveti Kiril i Metodij" u Skopskoj Crnoj Gori / Foto M. Stančić

Međutim, čak i jedan takav uzgredni podsetnik, podigao je mnogo medijske buke - odobravanje "kod kuće", ali veliku nervozu i političku uzbunu zbog "priblažavanja Severne Makedonije i Srbije" - u Bugarskoj.

Zvaničnici Bugarske žestoko su se usprotivili povratku srpskog jezika u makedonske škole, smatrajući da je to deo plana da se "jezik što više približi srpskom, a udalji od bugarskog". Sofija navodi i da je "makedonski jezik nastao 1944. godine", te da može da se računa jedino kao "pisana regionalna forma bugarskog jezika".

Reagovanje Stoilkovića na Fejsbuku

Reagovao je i predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji i poslanik u Sobranju Ivan Stoilković, koji je izjavio da neprimerene izjave bugarskih zvaničnika nakon čestitki makedonskog državnog vrha povodom nacionalnog praznika Srba, zahtevaju odlučan odgovor predsednika države i vlade. Stoilković je u objavi na "Fejsbuku" pozvao predstavnike EU, kao i američku ambasadu, na adekvatnu reakciju. On je napisao da su Srbi u Makedoniji posle 1941. bili povrgnuti etničkom čišćenju i istakao da takve poruke unose nemir i raspiruju nacionalnu mržnju zato što bude neprijatna sećanja na prošlost:

- Reminiscencija na zločine bugarskih fašista neće ostati bez posledica, ako se ovakvoj politici ne stane na put.

REALNO, u praksi - predmet Srpski jezik i kultura, na inicijativu Uprave za razvoj i unapređenje obrazovanja na jezicima pripadnika zajednica Vlade Severne Makedonije, a na zahtev roditelja, posle 12 godina, odobren je konačno i osnovcima Srbima, za treći razred, od prošle školske godine. Do tada, to zagarantovano ustavno pravo mogle su da koriste zajednice poput Roma, Vlaha, Bošnjaka... ali ne i Srbi i Turci. Sada se, kako objašnjavaju u pomenutoj Upravi, izborni predmet sukcesivno uvodi i spremaju se nastavni planovi za naredne razrede, sve do potpunog uključenja u devetoletkama, svuda gde postoji interes đaka i roditelja.

Prema zvaničnim podacima koje su "Novosti" dobile od Uprave, srpski jezik se u redovnoj nastavi - ne kao izborni, izučava u preostale tri osnovne škole u zemlji: Starom Nagoričinu - "Svetozar Marković", Tabanovcu - "Braća Ribar" na severu zemlje, i u Kučevištu "Sveti Kiril i Metodij" u Skopskoj Crnoj gori. Ukupno, u svim razredima tri škole, na srpskom uče - 202 osnovca. Ta okolnost je bila osnova prethodnoj vlasti u Makedoniji da 2007. konceptom o uvođenju devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, srpskoj deci, za razliku od školaraca ostalih zajednica, uskrati pravo na izučavanje maternjeg jezika kao fakultativnog predmeta.

ISKUSTVA nastavnika "sa terena" potvrđuju da je "to i te kako uticalo na dodatno obeshrabrivanje roditelja Srba i prebacivanje dece u razrede sa nastavom na makedonskom jeziku". U srednjim školama, kao ni na fakultetima, nema obrazovanja na srpskom jeziku, uprkos zakonskim mogućnostima.

- Savindan jeste za nas Srbe veliki praznik, između ostalog i školska slava. Ali, godinama već ovde je mnogo maskiranja pravog stanja i položaja Srba u Severnoj Makedoniji. Jeste to ovde zvanično nacionalni praznik, neradni dan, ali suština slave i praznika je u senci često ispraznih i već ko zna koliko puta ponovljenih političkih zamagljivanja. Kako se to slavi Sveti Sava, bez liturgije? Verujući Srbi i svi ostali koji drže do kanonskog jedinstva sa SPC, ovde su uskraćeni za to osnovno pravo na slobodu veroispovesti. Svetog Savu smo i ove godine, nažalost, u specifičnim okolnostima i zbog virusa korona, mogli liturgijski da proslavimo samo nas nekolicina u jednom paraklisu kanonske Pravoslavne ohridske arhiepiskopije SPC, u stanu u Skoplju. To je naša surova istina i teška realnost - rezignirano kaže, za "Novosti", profesorka Maja Stojanović Krstić iz Srpskog kulturno-informativnog centra SPONA u Skoplju.

U praznično podne Savindana otac Marko Manojlović iz POA, uz molitveno obraćanje za okupljene Srbe, presekao je slavski kolač u crkvi Manastira Sveti Nikita na Skopskoj Crnoj Gori, koja je, kao i svi ostali hramovi u Severnoj Makedoniji, pod "gazdovanjem" nekakonske MPC...

Bagatelišući Ustavom utvrđene obaveze sekularne države, Maja Stojanović Krstić podseća da vlasti u Skoplju još nisu registrovale Pravoslavnu ohridsku arhiepiskopiju SPC, uprkos pravosnažnoj presudi Evropskog suda za ljudska prava iz aprila 2018. godine. Podseća da su vlasti redovno opominjane na obavezu ispunjenja naloga iz te presude i Izveštajima Evropske komisije o stanju i (ne)poštovanju verskih sloboda.

POPIS

U SEVERNOJ Makedoniji je posle 19 godina zakazan popis stanovništva, od 1. do 21. aprila. Prema rezultatima popisa iz 2002. u Makedoniji je registrovano 2.022.547 žitelja, od kojih je 1.297.981 Makedonac ili 64,18 odsto, Albanaca je 509.083 ili 25,17 odsto, Turaka ima 77.959 (3,85), Roma 53.879 (2,66), Srba 35.939 (1,78)...

MNOGO TEŠKOĆA U PRAKSI

SISTEMATSKO vraćanje ukinutog prava za nastavu na srpskom jeziku i u obrazovnom procesu preko izbornog predmeta, svakako ohrabruje Srbe, kako ističu nastavnici iz škola, ali u praksi je mnogo teškoća, pre svega kadrovskih, u sprovođenju programa.

Zahvaljujući radu u lokalnim samoupravama, poput primera angažovanja gradonačelnika skopske opštine Centar Saše Bogdanovića i marljivog sekretara škole "Strašo Pindžu" u selu Josifovu, Miloša Kecojevića, Srbi se ohrabruju da prihvataju dodatne oblike obrazovanja svoje dece na maternjem jeziku. U Josifovu i Marvincima izborni predmet Jezik i kultura Srba prati 31 osnovac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave