AZIJSKO BURE BARUTA PRED PUCANJEM: Kineska mornarica dovezla nuklearne bombardere

Tanjug

10. 04. 2023. u 08:18

KINESKA vojska nastavila je danas vežbe oko Tajvana, saopštili su kineski državni mediji. U vežbama oko Tajvana učestvuju vazdušne i pomorske snage Kine, a pridružio im se i nosač aviona, dok je Tajpej saopštio da je primećen novi talas ratnih aviona oko ostrva.

АЗИЈСКО БУРЕ БАРУТА ПРЕД ПУЦАЊЕМ: Кинеска морнарица довезла нуклеарне бомбардере

Foto Kineska vojska

Kina je u subotu najavila trodnevne vežbe, nakon što se predsednica Tajvana Caj Ing-ven vratila u Tajpej, posle susreta u Los Anđelesu sa predsedavajućim Predstavničkog doma Kongresa SAD Kevinom Makartijem, preneo je Rojters. Kineska državna televizija objavila je da su avioni, uključujući i bombardere H-6 sposobne da nose nuklearno oružje, kao i ratni brodovi, vežbali da "formiraju višesmernu blokadu celog ostrva".

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je do jutros primetilo 59 vojnih aviona i 11 brodova oko Tajvana. Istovremeno, visoki japanski i kineski zvaničnici sreli su se danas kako bi razgovarali o pomorskim nesuglasicama u spornim vodama Istočnog kineskog mora.

Uoči razgovora, šef kineske delegacije Hong Lijang rekao je da Peking želi saradnju u pomorskoj oblasti sa Japanom, kao i da očekuje "duboku konverzaciju" sa japanskim kolegama. Portparol japanske vlade rekao je da je Japan pažljivo pratio kineske vežbe oko Tajvana.

- Važnost očuvanja mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu nije samo pitanje sigurnosti za Japan, već i za stabilnost cele međunarodne zajednice - rekao je sekretar vlade Hirokazu Macuno. Na prošlom kinesko-japanskom sastanku u novembru, Hong je kritikovao Tokio zbog komentarisanja kineskih aktivnosti u Tajvanskom moreuzu, odvajajući kinesko ostrvo od kopnenog dela zemlje.

On je zatražio od Japana da povuče brodove iz mora oko ostrva u Istočnom kineskom moru, oko kojih se spore Peking i Tokio. SAD, koje nemaju nikakav suverenitet nad ostrvima, saopštile su da bi smatrale svaki pokušaj Kine da osvoji ostrva kao napad na svog saveznika.

BONUS VIDEO: OD DANAS DIREKTNO ZA KINU - Uspostavljen let do Tjenđina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (2)

OVO NIJE LETOVALIŠTE NEGO RAJ NA ZEMLJI! Odlično je za porodicu, a za decu je smeštaj gratis