VOJNICI IZ SAD NA TAJVAN: Američki senator poručuje Kini

I. Stanojević

11. 04. 2023. u 06:00

AMERIČKI senator Lindzi Grejem kaže da je "spreman da pošalje američke trupe da brane Tajvan jer se čini da Kina sprema blokadu oko te ostrvske države", koju, inače, Peking smatra delom svoje teritorije. Grejem je poručio da "SAD treba da pojačaju igru zbog ruskog i kineskog ekspanzionizma".

ВОЈНИЦИ ИЗ САД НА ТАЈВАН: Амерички сенатор поручује Кини

tanjug

Peking, međutim, smatra Tajvan svojom teritorijom i zbog toga neprekidno varniči između njega i Vašingtona. Američki senator je, nesumnjivo, dolio ulje na vatru ovom izjavom i ocenom da "Kinezi pripremaju blokadu Tajvana i da Amerika mora da reaguje snažno ako to urade".

Kineska vojska je, istovremeno, juče saopštila da je "spremna za borbu" pošto je završila trodnevne borbene vežbe velikih razmera oko Tajvana, koje su simulirale zatvaranje ostrva kao odgovor na prošlonedeljno putovanje tajvanske predsednice Caj Ing-Ven u SAD. Kina je, tokom manevara, rasporedila i nosač aviona "šandong". Kineska državna televizija objavila je da su avioni, uključujući i bombardere H-6, sposobne da nose nuklearno oružje, kao i ratni brodovi, vežbali da "formiraju višesmernu blokadu celog ostrva".

Tajvan je izvestio o 200 letova kineskih ratnih aviona u poslednja tri dana. Vojni stručnjaci navode da vežbe služe i kao psihološki rat i prilika za kineske trupe da uvežbaju zatvaranje Tajvana blokiranjem pomorskog i vazdušnog saobraćaja, što je, kako se navodi, važna strateška opcija koju bi kineska vojska mogla da iskoristi u slučaju da upotrebi vojnu silu da zauzme Tajvan.

PJONGJANG PREKINUO "VRUĆU LINIJU"

SEVERNA Koreja, četvrti dan zaredom, ne odgovara na pozive preko interkorejske telefonske i vojne "vruće linije", navodi Seul. Dve Koreje obično telefoniraju dva puta dnevno, koristeći kanal zajedničke kancelarije za vezu i svoj vojni kanal. Do prekida je došlo usred pojačanih tenzija na Korejskom poluostrvu posle testova naoružanja Pjongjanga, u znak protesta zbog zajedničkih vojnih vežbi Južne Koreje i SAD.

Peking kaže da kontakt između stranih zvaničnika i tajvanskih vlasti ohrabruje Tajvance koji žele formalnu nezavisnost, korak za koji vladajuća KP Kine kaže da bi doveo do rata. Posle posete tadašnje predsedavajuće američkog Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu krajem prošle godine, Kina je izvela u manevrima raketne napade na mete u morima oko Tajvana, dok je, takođe, slala ratne brodove i ratne avione preko srednje linije Tajvanskog moreuza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)