"TIRADA" PARALIŠE NEPRIJATELJSKE SATELITE: Rusi imaju sisteme kojima mogu da blokiraju rad orbitalnih stanica

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

01. 05. 2023. u 07:00

RAT Rusije protiv kolektivnog Zapada već se preselio i u kosmos. Stotine satelita u funkciji je modernog visokopreciznog oružja, kao i slanja informacija o kretanju jedinica i zauzetim pozicijama zaraćenih strana.

ТИРАДА ПАРАЛИШЕ НЕПРИЈАТЕЉСКЕ САТЕЛИТЕ: Руси имају системе којима могу да блокирају рад орбиталних станица

Foto MO.RF

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je ovih dana da Kijev, uz pomoć stranih specijalista, pokušava da blokira rad ruskih civilnih satelita. U ruskom ministarstvu spoljnih poslova ističu da u interesu ukrajinske vojske rade zapadni vojni i civilni sateliti, pa se tako krši međunarodno pravo.

Sateliti koji se nalaze u kosmosu pretvaraju se u sisteme radioelektronske borbe.

Naravno da je to u suprotnosti sa dogovorima o zabrani slanja oružja u kosmos.

Urednik časopisa "Arsenal otadžbine" Aleksej Leonkov objašnjava da Ukrajinci imaju komplekse radioelektronske borbe, doduše starije generacije. Zbog toga koriste usluge kompanije "Starlink" u dogovoru sa vlasnikom, američkim milijarderom Ilonom Maskom.

Foto KP.RU

Njegovi sateliti mogu stvoriti fokus ne samo za slanje informacija, nego i da blokiraju rad protivničkih satelita.

Rusi im ne ostaju dužni i stalno unapređuju svoje uređaje za radioelektronsku borbu. U Moskvi su ovih dana kazali da su njihovi konstruktori, elektroničari, napravili znatno efikasniji sistem kojim mogu da guše rad satelita na geostacionarnoj orbiti. Novi sistemi radioelektronske borbe su efikasni na rastojanju do 36.000 kilometara od nivoa mora. Na malim razdaljinama ti uređaji mogu ne samo da sprečavaju rad protivničke elektronike, nego da je potpuno unište.

Mask je zabrinut zbog toga što ruska nova aparatura može ne samo da poremeti rad satelita nego da ih zauvek uništi. To znači da ima prilično jak zrak kojim može da "napadne" protivički satelit.

Ranije se govorilo da nova sredstva elektronske borbe ne dozvoljavaju ukrajinskim bespilotnim letelicama da rade na određenim frekvencijama. Aparatura se može koristiti sa zemlje, ali je može nositi i dron. Moskovski ekspert, penzionisani pukovnik Mihail Timošenko objašnjava da je geostacionarna orbita udaljena 36.000 kilometara od zemlje. Do sada Rusi nikada nisu govorili da mogu da onesposobe satelit na takvoj razdaljini.

Sateliti čiji je vlasnik Ilon Mask lete na visini od oko hiljadu kilometara. Oni sateliti koji daju dži-pi-es informacije lete do 20 kilometara visine, a Međunarodna kosmička stanica se diže do 400 kilometara.

Prve informacije o tome da Rusi guše zapadne satelite koji daju ukrajinskoj vojsci informacije objavljene su nakon žalbi ukrajinskih oficira da im jako slabi veza. Kad satelit nema signala, znači da je on prestao da radi, kaže pukovnik Timošenko. I do sada su Rusi uspevali da prave smetnje radu dži-pi-esa, pa su dronovi gubili orijentaciju.

Rusi su napravili više sistema za radioeletronsku borbu i oni su poznati kao "Krasuha", "Moskva", "Infauna", "Ler", kao i "Tirada". Svaki od tih sistema namenjen je određenoj elektronskoj borbi. Tako se "krasuha" koristi za pravljenje smetnji avionskoj i helikopterskoj vezi i elektronici.

Da najmoćnije članice NATO daju Ukrajincima obaveštajne informacije i to niko i ne skriva. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je više puta govorio da u interesu ukrajinske vojske sada radi više od 500 satelita SAD i zemalja NATO. Na drugoj strani, Rusija ima samo oko 150 satelita različite namene uključujući i one koji se koriste za veze.

Eksperti tvrde da je komercijalnih satelita, ukupno, na raznim orbitama - oko tri hiljade.

Dobro se zna da zapadni sateliti prenose informacije o tome gde se nalaze ruske jedinice i kuda se kreću.

Upozorenje ruskog MIP-a znači da će, ako zapadni civilni sateliti i dalje budu u funkciji ukrajinske vojske, oni biti meta radioelektronskih sredstava.

Leonkov dodaje da Ilon Mask i njegova kompanija imaju dovoljno satelita čije antene mogu biti usmerene prema ruskim satelitima kako bi se sprečavao njihov rad.

Foto MO.RF

Neosporno je da Mask javno govori kako njegovi sateliti ne treba da se koriste u vojne svrhe, ali on najviše zarađuje na saradnji sa Pentagonom.

Rusi ne skrivaju da oni imaju čime da otežavaju i remete rad protivničkih satelita, a ako treba, i da onemoguće njihov rad. U oktobru "Starlink" Ilona Maska je već imao velike probleme sa radom svojih satelita. Rusi su koristili kompleks "Tirada-S". Ukrajinski oficiri su se žalili da su izgubili sistem veze. O tome je pisao američki list "Fajnenšel tajms", jer su se ukrajinski oficiri žalili da imaju probleme u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

Prvi put se u Rusiji javno govorilo o novom efikasnom sredstvu za borbu protiv satelita "Tiradi-2S" za vreme manevara u Sverdlovskoj oblasti 2020. godine. Taj sistem potpuno može da parališe rad protivničkih satelitata. Osim "Tirade", Rusi su modernizovali i sistem "Rudolf", koji može fizički da uništi protivnički satelit.

Osim na sistemima sa kojima se sa zemlje ometaju i blokiraju protivnički sateliti, Rusi i dalje rade na projektima sa kojima se sa aviona "mig-31" i "il-76" mogu uništiti sateliti, o čemu piše "Vojna misao", časopis ministarstva odbrane RF. Radi se o kompleksima protivkosmičke odbrane, rakete "kontakt", kojom bi se gađalo sa lovca-presretača "mig-31 D", kao i laserskog sistema "Sokol-ešalon" na osnovi aviona "il-76". Naravno, Rusi i dalje razvijaju svoj laserski sistem "Peresvet". Tim sistemima bi se mogli obarati sateliti na niskim orbitama.

Putinova komanda

U rat sa Ukrajinom Rusi su ušli inferiorni kad je reč o satelitima, jer su najrazvijenije zapadne zemlje stale na stranu Kijeva. Predsednik Putin izjavio je ovih dana da mora što pre početi masovna proizvodnja satelita za razne zadatke.

- Moramo proizvoditi savremene kosmičke sisteme i komponente najnovijeg pokolenja - objasnio je Putin. On je dodao da će Rusija nastaviti sa osvajanjem kosmosa, a orbitalna stanica mora biti njena predstraža na orbiti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)