PATRIJARHU KIRILU ZABRANJEN ULAZ U ESTONIJU: Kao razlog navodi se ozbiljno kršenje ljudskih prava

Đ.G.

09. 06. 2023. u 16:26

ESTONIJA je zabranila ulazak u zemlju patrijarhu moskovskom i cele Rusije Kirilu, saopštila je u petak pres-služba Ministarstva spoljnih poslova Baltičke Republike.

ПАТРИЈАРХУ КИРИЛУ ЗАБРАЊЕН УЛАЗ У ЕСТОНИЈУ: Као разлог наводи се озбиљно кршење људских права

Foto: Profimedia

- U petak, 9. juna, ministar inostranih poslova Margus Cahkna revidirao je takozvani spisak Magnitskog, zabranivši ulazak u Estoniju za 58 osoba, uključujući poglavara Ruske pravoslavne crkve patrijarha Kirila i devet Rusa koji su povezani sa oštrom kaznom aktiviste za ljudska prava Vladimira Kara-Murza* - kaže se u poruci.

- Lista Magnitskog - odlukom estonske vlade, revidirana je zbog isteka zabrane ulaska ustanovljene 2018. godine.

Prema Margusu Caghknu, ovim ljudima je zabranjen ulazak jer su učestvovali ili doprineli ozbiljnim kršenjima ljudskih prava.

Kiril, koji je postao Patrijarh sve Rusije 2009. godine, posetio je Estoniju 2013. godine. Tokom trodnevne posete posetio je Talin, Narvu, manastir Pihtica u Kuremeu, održao moleban u Sabornoj crkvi Aleksandra Nevskog u Talinu i Sabornoj crkvi Vaskrsenja u Narvi, osveštao pravoslavnu crkvu u okrugu Lasname u Talinu i upoznao se sa tada čelnici države - predsednicom parlamenta Ene Ergmom i premijerom Andrusom Ansipom, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave