TRAMP NAKON SASLUŠANJA: Tužan dan za Ameriku, ovo je progon političkog protivnika

Tanjug

04. 08. 2023. u 00:18

BIVŠI predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas, nakon završetka saslušanja pred sudom u Vašingtonu, da su optužbe protiv njega "progon političkog protivnika".

ТРАМП НАКОН САСЛУШАЊА: Тужан дан за Америку, ово је прогон политичког противника

FOTO: Tanjug/AP

- Ako ne možete da ih sudski procesuirate, progonite ih - rekao je Tramp obraćajući se medijima na aerodromu u Vašingtonu.

On je ocenio da je "ovo veoma tužan dan za Ameriku".

- Ovo je veoma tužan dan za Ameriku, a takođe je bilo veoma tužno voziti se Vašingtonom i videti prljavštinu i propadanje. Ovo nije mesto koje sam napustio - rekao je Tramp.

Tramp se danas izjasnio da nije kriv po optužnici koja ga tereti za pokušaje poništavanja rezultata predsedničkih izbora u SAD 2020. godine. Kako prenosi Bi-Bi-Si, Trampu je pred kraj saslušanja rečeno da ne sme da komunicira o činjenicama iz slučaja koji se vodi protiv njega i mora da odgovori na poziv suda u Vašingtonu. On je upoznat i sa ''posledicama'' ukoliko prekrši pretpretresne uslove.

Nepoštovanje preporuka suda može rezultirati nalogom za hapšenje, poništenim uslovima puštanja, pritvorom i optužbama za nepoštovanje suda.

Savezni sudija Tanja Čutkan, koja će predsedavati predmetu protiv Trampa, odrediće datum suđenja na sledećem saslušanju 28. avgusta, izjavila je sudija za prekršaje Moksila Upađaja, i dodala da su tužioci dužni da to učine u roku od sedam dana pre početka suđenja.

Tužioci su poručili da neće tražiti da Tramp bude u pritvoru pre početka suđenja. Jedan od tužilaca je na samom kraju saslušanja rekao da će čitav slučaj imati koristi od normalnog i brzog suđenja, a Trampov advokat Džon Lauro je odgovorio da će njegovom timu biti potrebno vreme da se pripremi i prouči dokaze Ministarstva pravde u vezi sa Trampovim slučajem s obzirom na to da vlada ima vremenski period od tri godine da ih iznese.

On je dodao da je jednako važno da, pored brzog suđenja, ono bude i pošteno i pravedno. Specijalni tužilac Džek Smit podigao je u utorak novu optužnicu protiv Trampa, koja se sastoji iz četiri tačke u kojima se bivši predsednik optužuje za prevaru SAD, zaveru radi ometanja službenog postupka (prenosa vlasti), ometanje i pokušaj ometanja službenog postupka, kao i za kršenje prava zagarantovanih zakonima i Ustavom SAD.

BONUS VIDEO: RASTU TENZIJE SA KINOM: Stanovnici Tajpeja učestvuju u vežbi protivvazdušne odbrane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao