ZELENSKI: Sastanak u DŽedi još jedan korak ka globalnom mirovnom samitu

Tanjug

04. 08. 2023. u 19:55

UKRAJINSKI predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je sutrašnji sastanak savetnika šefova država i predstavnika ministarstva spoljnih poslova u vezi sa ukrajinskom Formulom mira u Džedi, u Saudijskoj Arabiji još jedan korak ka globalnom mirovnom samitu.

ЗЕЛЕНСКИ: Састанак у Џеди још један корак ка глобалном мировном самиту

Foto: Profimedia

-To je veoma važno jer u pitanjima kao što je bezbednost hrane, sudbina miliona ljudi u Africi, Aziji i drugim delovima sveta direktno zavisi od toga koliko će svet biti brz u primeni Formule mira. Zahvalan sam Saudijskoj Arabiji na ovoj platformi za pregovore, napisao je Zelenski na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Tviter.

Kako je podsetio, nedavno je u Kopenhagenu održan sastanak u istom formatu.

-Korak po korak idemo ka Globalnom mirovnom samitu. Veoma je važno da svet vidi: fer i pošten kraj ruske agresije koristiće svima u svetu. Oslobođenje ukrajinske zemlje od okupatora znači vraćanje punog poštovanja međunarodnog prava i Povelje UN, poručio je Zelenski.

Prema njegovim rečima, otklanjanje svih pretnji koje Rusija stvara ukrajinskoj i globalnoj bezbednosti znači vraćanje mira u međunarodne odnose i stabilnost u globalni život.

Predsednik Ukrajine izrazio je zahvalnost svima koji podržavaju Formulu mira i koji su se već pridružili zajedničkim naporima za punu implementaciju ukrajinskog mirovnog plana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (1)

UŽAS: Košarkaš Zvezde krvavog lica, udario ga igrač Partizana?!