RAT MARŠIRA NA SAHEL? Da li napadom na Niger sledi prvi veliki sukob u Africi

Dragan Vujičić

07. 08. 2023. u 15:14

VELIKI rat u Africi nikad nije bio bliži. Kako stvari stoje na "crvenom kontinentu", mnogo zavisi od toga da li će najbrojnija zemlja kontinenta Nigerija, sa vojskom od 223.000 pripadnika, pristati da bude odskočna daska za lansiranje vojne intervencije protiv suseda sa kojim deli 1.600 kilometara granice.

РАТ МАРШИРА НА САХЕЛ? Да ли нападом на Нигер следи први велики сукоб у Африци

Foto AP

Od afričkih država samo Senegal nema dilemu da li bi učestovao u vojnoj operaciji protiv Nigera - ministarka spoljnih poslova zemlje Aisata Tal Sal rekla je novinarima da "senegalski vojnici moraju učestvovati - jer državni udari moraju biti zaustavljeni". Pariz, Vašington, Otava, prema analitičarima "Dojče velea", takođe ne bi propustile priliku da oružjem "povrate demokratiju" i zbog toga "jer je Niger ključni partner u Sahelu u borbi protiv džihadističke pobune".

I dok je ratna kazaljka u Afici od juče praktično zakucana za rok do šestog avgusta, budući da je isteklo sedam dana roka koji su lideri 15 zemalja EKOVAS bloka (Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država) dali vlastima u Nigeru da vrate na vlast svrgnutog predsednika Muhameda Bazuma - još uvek se analizira učinak "misije" u Nigeru posrednika iz zemalja EKOVAS-a koji su razgovarali sa šefom pučista u ovoj zemlji, generalom Abdulrahmanom Tijanijem.

Opozicija protiv

KOALICIJA ujedinjenih političkih partija Nigerije navela je u subotu da bi eventualne vojne operaciju protiv Nigera bile "apsolutno nepromišljene". - Nigerijska vojska je bila preopterećena tokom godina u borbi protiv terorizma i svih vrsta pobuna, koje su i dalje veoma aktivne - saopštila je u subotu Koalicija ujedinjenih političkih partija. Paralelno sa borbom protiv terorističkih militanata na severoistoku, nigerijske snage bezbednosti zaokupljene su širom zemlje i bore se protiv organizovanog kriminala i separatističkih grupa na jugoistoku zemlje - upozoravajući da je teška ekonomska situacija u zemlji takođe faktor rizika koji preti da eskalira u slučaju da Nigerija krene u rat sa svojim susedom

Rojters je u međuvremenu citirao obavešteni izvor koji navodi da sastanak delegacije sa vođama puča u ovoj zemlji nije doneo napredak!

Prema izvorima iz Afrike, nekoliko država članica EKOVAS-a jasno je navelo da neće podržati upotrebu sile u Nigeru. Mauritanija se ne slaže, Alžir ne želi, Mali i Burkina Faso se takođe ne slažu sa ratom, dok je Benin rekao da "sigurno neće napasti Niger".

U isto vreme u samoj Nigeriji raste pritisak na tamošnjeg ambicioznog predsednika Bolu Tinubu da preispita eventualnu vojnu akciju protiv susednog Nigera jer, kako smatraju i brojni senatori velike zemlje i ceo opozicioni blok, "posledice u slučaju napada će snositi nedužni građani koji se bave svojim svakodnevnim poslovima". Ovo su reči Sulejmana Kavu Sumaila, portparola nigerijskog Severnog foruma senatora.

 - Takođe smo svesni situacije u Maliju, Burkini Faso i Libiji, koja može uticati na sedam severnih država ako se upotrebi vojna sila - rekao je on.

U tom slučaju Nigerija bi se suočila sa ozbiljnim posledicama "ako se upotrebi vojna sila bez iscrpljivanja svih diplomatskih kanala".

Kako upozravaju vojni analitičari iz regiona, iako je Niger jedna od najsiromašnijih zemalja sveta, njene trupe su iskusne u borbi protiv džihadista i obučene baš od strane Sjedinjenih Država, koje imaju 1.100 vojnika stacioniranih u zemlji, i od Francuske, koja tamo ima oko 1.500 vojnika.

 - Veličina Nigera, veliki broj vojnika u nigerijskoj vojsci, naravno otežavaju stvari - kaže istoričar iz Obale Slonovače i analitičar za pitanja odbrane, Artur Banga. On dodaje i stav Malija i Burkine Faso koje su u zajedničkom saopštenju upozorile da će se svaka vojna intervencija protiv vođa državnog udara u Nigeru smatrati "objavom rata" njihovim nacijama. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE TRAMPA: Treći svetski rat bi mogao izbiti pre predsedničkih izbora u SAD