SRBI I RUSI BRAĆA ZAUVEK: Na velikim bilbordima u Moskvi osvanule poruke u znak zahvalnosti našem narodu (FOTO)

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

21. 08. 2023. u 11:00

NA najvećim ekranima i bilbordima u Moskvi građani i gosti ruske prestonice minulog vikenda mogli su da vide spojene, bratske zastave Rusije i Srbije i na dva jezika i ispisanu rečenicu "Srbi i Rusi braća zauvek".

СРБИ И РУСИ БРАЋА ЗАУВЕК: На великим билбордима у Москви освануле поруке у знак захвалности нашем народу (ФОТО)

Foto B. Vlahović

U znak podrške mnogi vozači na prometnim saobraćajnicama, gde su postavljeni veliki natpisi su odobravali takvu parolu dugačkim zvukom sirena, a prolaznici su se slikali kako bi imali fotografiju za uspomenu.

Velelepne slike mogle su se videti na više mesta u Moskvi, pored ostalog i na zgradi najveće moskovske knjižare "Moskovski dom knjige" na Novom Arbatu, kao i na velikom moskovskom bioskopu "Oktobar", u najstrožem centru grada gde se inače održavaju i predstave u okviru filmskih festivala.

Ista slika mogla se videti i na ekranu na zgradi ruske agencije Rusija danas, na Zubovskom bulevaru.

Ne samo ruski političari nego i obični građani odlično znaju da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji, pa su veliki baneri i postavljeni u znak zahvalnosti braći Srbima. Rusi, kako se ističe u Moskvi, dobro znaju pod kakvim su pritiskom Zapada rukovodstvo i narod Srbije, koje sa Rusijom veže duboka istorijska isprepletenost sudbina, kao i bratska kulturna i religijska bliskost.

Posebno je značajno to što su u Moskvi spojili dve bratske trobojke u vreme kad se, inače, obeležava Dan ruske zastave. Ruska trobojka je postala državna zastava 1991, ali se slavi svake godine od 20. avgusta 1994. Ne samo Moskva, već i mnogi drugi gradovi u Rusiji su ovih dana iskićeni državnim zastavama.

Inače, tradiciju vezivanja zastava bratskih naroda su uveli fudbalski navijači ruskih i srpskih klubova. Nezaobilazan dekor navijača moskovskog CSKA i beogradskog Partizana, odnosno Spartaka i Crvene zvezde su zajedničke zastave RF i Srbije, a lane su navijači Zenita i beogradskih crveno-belih preneli po Krestovskom ostrvu rusko-srpsku zastavu, dugačku čak 600 metara.

"Noćni vukovi"

NA svojim manifestacijama i bajkeri poznatiji kao "Noćni vukovi" vezuju bratske zastave dveju država, a njihove kolone nose uvek i srpsku trobojku. Zahvaljujući, tako, i navijačima i bajkerima u Rusiji mnogi od malih nogu znaju kako izgleda srpska zastava i ko su im iskreni prijatelji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAMTIĆU JA TEBE! Novak Đoković šokirao mnoge u Rimu (VIDEO)