OD SVETOG ILIJE SUNCE SVE VRELIJE: Novi toplotni udar zahvata Evropu i svet

Priroda nastavlja da pokazuje svoju ćud i demonstrira moć nad sve nerazumnijim ponašanjem ljudi kojim se pregreva planeta. Ređaju se talasi nesnosnih vrućina i olujnih nevremena. Meseci za nama obarali su rekorde po toploti od kako se meri temperatura na Zemlji, a avgust po svoj prilici neće biti izuzetak.

ОД СВЕТОГ ИЛИЈЕ СУНЦЕ СВЕ ВРЕЛИЈЕ: Нови топлотни удар захвата Европу и свет

Foto: Goran Čvorović

Sve je širi spisak gradova u kojima je termometar pokazao preko 50 stepeni celzijusa. Tiče se više od 20 zemalja. U Evropi, sve više se preskače četrdeseti podeok, što početkom sedmice očekuje jugoistok Francuske, Lion i okolinu.

Prethodnog meseca registrovan je porast od 1,18 celzijusa u odnosu na prosek izmeren od 1951. do 1980. godine. Preko 50 stepeni registrovano je u Turskoj, Maroku, SAD... Na jugu Turske u Hasi zabeleženo je baš toliko, a u marokanskom Agadiru nesnosnih 50,4.

Iznad 52 stepena je u čak 8 zemalja. U dve, i preko 54! U američkoj Dolini smrti termometar je pokazivao 54,4. Ovdašnji rekord iz 1913. od 56,7 još nije potučen, ali po svoj prilici samo je pitanje trenutka kada će se i to dogoditi.

U Mitribahu u Kuvajtu bilo je 54, u iračkoj Basri 53,9, iranskom Ahvazu 53,7... U kineskom Sanbau termometar je pokazivao 52,2, u saudijskoj Džedi 52. U Uargli u Alžiru temperatura je bila 51,3, u Kajli u Izraelu 51,2... U Australiji, u Onslou, takođe je bilo nesnosno, sa 50,7. Toplotni udari sličnog tipa zadesili su i Jordan, Katar, Egipat, Oman, Indiju, Siriju, Libiju, Tunis, Turkmenistan...

Temperature iznad 50 stepeni i porast preko 2 stepena zabeleženi su na svim kontinentima! Jedino je, na sreću, Antarktik od toga pošteđen, ali se sante leda velike kao države ipak zloslutno otapaju.

Vruće je ovih dana i u Evropi. Očigledno da više ne važi izreka da je "od Svetog Ilije sunce sve milije". U Lionu od nedelje očekuju više dana s preko 40 stepeni, a u Tuluzu iznad 38. U Montelimaru preko 41! Čak se i u Gornjoj Savoji, u dolinama čuvenih planinskih masiva, očekuje od 35 do 37. Noći će biti tropske, sa 23 do 24 stepena, a u velikim francuskim gradovima čak od 30 do 32! 

Rekord na evropskom tlu dosadašnji rekord drži Sicilija, sa 48,8 stepeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao