ŠINAVATRA ŽIVA VATRA: Kontroverzni tajlandski biznismen u zatvoru

I.S.

28. 08. 2023. u 17:22

DA mu nije pozlilo, u vojnom puču svrgnuti tajlandski premijer Taksin Šinavatra(74), koji se iz crnogorskog egzila vratio u domovinu, završio bi odmah u zatvoru, a ovako je, posle 15 godina prinudnog izbivanja, smešten u bolnicu. Skočio mu je pritisak, po svoj prilici, od velikog uzbuđenja, pošto mu je Vrhovni sud potvrdio osmogodišnju robiju, izrečenu u odsustvu. Kruže, međutim, glasine da je već postigao dogovor i da neće dugo boraviti u ćeliji, jer molbu za amnestiju može da podnese odmah, a proces ne bi trajao duže od šezdesetak dana.

ШИНАВАТРА ЖИВА ВАТРА: Контроверзни тајландски бизнисмен у затвору

Foto: Printscreen/Jutjub/ABC Njuz

Osim visokom politikom, ekscentrični Šinavatra, uspešno se bavio biznisom i stekao milijarde, kojima je kasnije pazario i fudbalski klub Mančester siti. Osnivač je i vlasnik Šin Korpa jedne od najvećih telekomunikacijskih firmi u Aziji. U žižu balkanske javnosti dospeo je postavši naturalizovani Crnogorac, kad je pobegavši iz svoje zemlje, preko Emirata stigao u Crnu Goru, gde je od vlasti Mila Đukanovića, 2009. godine po skraćenom postupku dobio počasno državljanstvo. Poneo je i nadimak najbogatijeg Crnogorca sa imovinom od 1,6 milijardi dolara, koja je, u međuvremenu, porasla na dve milijarde.

Uticajni milijarder, doleteo je privatnim avionom iz Singapura u Bankok, dok Tajland nastoji da izađe iz političkog ćorsokaka posle majskih izbora. Njegov pokret Peu Tai izgubio je od progresivne stranke Kreni napred, ali u nagodbama sa bivšim vojnim rivalima traži mogućnost da formira vladu.

Zatvorska kazna odnosi se na zloupotrebu službenog položaja i malverzacije, nezakonita naređenja državnoj banci da izdaje kredite, kao i za terorizam, zbog demonstracija njegovih pristalica u kojima je poginulo 86, a povređeno 2.000 ljudi.

Šinavatra je velikim delom i američki đak. Posle Monfort koledža završio je na Tajlandu vojnu akademiju, a potom u SAD, Univerzitet u Kentakiju. Vratio se u domovinu da bi pohađao policijsku akademiju, a školovanje je završio u SAD, na državnom univerzitetu Sem Hjuston u Hantsvilu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave