POMERILI SPOMENIK, SPASILI PLATANE: Spektakularni poduhvat u Tuluzu

Gigantskom akcijom, francuske vlasti pomerile su spomenik podignut u slavu borcima iz Prvog svetskog rata u Tuluzu, težak čak 1.400 tona. Ova nesvakidašnja akcija izvršena je da bi se omogućio pristup novoj stanici metroa u ovom gradu.

ПОМЕРИЛИ СПОМЕНИК, СПАСИЛИ ПЛАТАНЕ: Спектакуларни подухват у Тулузу

Foto: Vikipedija

Prvobitno je bilo planirano da se stanica izgradi u obližnjem parku, ali za to je trebalo poseći čak 50 stabala platana, protiv čega su se oštro usprotivili građani i društva za zaštitu prirode. Pribeglo se, tako, "planu B", premeštanja spomenika oblika Trijumfalne kapije, oko koga se dešavaju godišnje manifestacije obeležavanja Dana primirja. Prvo se pomislilio da bi bilo dobro rastaviti ga kamen po kamen i ponovo sastaviti, ali je na kraju odabrano podizanje.

Da bi mogla da se ostvari ova nesvakidašnja akcija, spomenik je najpre "olakšan" za dekorativne elemente, pa je sveden na 940 tona. Ipak, sa metalnom zaštitom postavljenom za premeštanje, povratio je prvobitnu težinu od 1.400 tona. Odvojen je dizalicom od zemlje 1,60 metara, a onda hidrauličnom platformom, pred očima mnogobrojnih znatiželjnih Tulužana, prebačen 35 metara dalje i istovremeno okrenut za 90 stepeni.

Akcija je u petak trajala oko tri sata, a specijalne ekipe su za to vreme dežurale u tunelu metroa, 12 metara ispod zemlje, i osluškivale da li će doći do vibracija koje bi mogle da obustave čitav projekat. Sve je, na sreću, proteklo bez problema.

Pomeranje spomenika visokog 48 metara, dugačkog 28 i širokog 12, koštalo je 7 miliona evra, a posao je poveren jednoj specijalizovanoj belgijskoj firmi. Pripreme su trajale sedam meseci.

Spomenik u čast stradalim junacima iz Prvog svetskog rata osmislio je arhitekta Leon Žosli, a izgrađen je između 1923. i 1931. godine. Njegovo "šetanje" ovim nije završeno. Kada bude završen metro, 2027. godine biće vraćen na staro mesto, tačno u centimetar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)