BAJDENU SPREMAJU OPOZIV: Republikanci iz Predstavničkog doma Kongresa SAD pokreću postupak protiv predsednika

A.Vojinović

06. 09. 2023. u 07:00

UOČI septembarskog zasedanja američkog Kongresa u redovima republikanaca sve se više priča o pokretanju istrage o opozivu aktuelnog predsednika SAD Džozefa Bajdena (80). Predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa Kevin Mekarti nedavno je rekao da su republikanci sakupili dovoljno informacija da se istraga pokrene, a kongresmeni ističu Bajdenovu navodnu umešanost u korupcionaške afere njegovog sina Hantera i njegove sumnjive poslove u inostranstvu sa ukrajinskom firmom "Burisma".

БАЈДЕНУ СПРЕМАЈУ ОПОЗИВ:  Републиканци из Представничког дома Конгреса САД покрећу поступак против председника

Foto: Profimedia

Kako su neimenovani izvor rekli za "Foks njuz", do istrage bi moglo da dođe već na jesen, pošto se poslanici vrate sa pauze. Mekarti je za američku TV izjavio da je istraga o opozivu šefa američke države "prirodan korak" u ovom slučaju, ali nije precizirao kada bi ovaj postupak zvanično mogao da se pokrene.

- Otvaranje istrage je ozbiljna stvar, a republikanci iz Doma to ne bi olako shvatili i iskoristili u političke svrhe. Američki narod zaslužuje da o ovom pitanju čuje od svojih izabranih predstavnika - poručio je Makarti.

Kongresmenka Mardžori Tejlor Grin istakla je da je većina članova Predstavničkog doma spremna da podrži inicijativu za pokretanje istrage o postupku opoziva američkog predsednika.

- Sada sam uverena da imamo dovoljno glasova u Domu kada se vratimo u septembru da konačno otvorimo istragu o opozivu - napisala je Tejlor Grin na "Iksu".

No, da bi inicijativa prošla u Predstavničkom domu, potrebno je da je podrži više od polovine kongresmena. Analitičari smatraju da ukoliko i do pokušaja opoziva dođe, republikanci neće imati dovoljnu većinu da ostvare svoj cilj i poremete Bajdenovu kampanju.

No, Bajdenu je poslednja anketa javnog mnjenja koju je sproveo "Volstrit džurnal" pljusnula vodu u lice, jer čak 60 odsto registrovanih birača ne veruje da je 80-godišnji lider mentalno dorastao poslu predsednika, a 73 odsto smatra da je prestar za tu funkciju. Samo 42 odsto ih je reklo da odobrava način na koji se Bajden nosi sa poslom, dok je 57 odsto istaklo da nije zadovoljno njegovim učinkom.

Više od polovine ispitanika, 52 odsto, ne odobrava način na koji se Bajden nosi sa ukrajinskim sukobom, a 55 odsto se protivi kako sarađuje sa Kinom. Oko dve trećine ispitanika nezadovoljno je Bajdenovim upravljanjem ekonomijom, obezbeđenjem granica, obuzdavanjem inflacije i rastućih troškova.

Uprkos tome, predsednik SAD je izjavio da ne namerava da se povuče iz politike. Govoreći povodom praznika rada u Filadelfiji, reagovao je na kritike okupljenih povodom njegovih godina.

- Jedina stvar koja dolazi sa godinama je malo mudrosti. Radim ovo duže od bilo koga, i, pogodite šta? Nastaviću to da radim uz vašu pomoć - tvrdio je Bajden.

 

Džil pozitivna na kovid 19

PRVA dama SAD Džil Bajden testirana je pozitivno na virus korona, nekoliko dana pre planiranog puta američkog predsednika Džoa Bajdena na samit G20 u Indiji, saopštila je juče Bela kuća. Nakon Džilinog rezultata, lekari su Bajdena preventivno testirali, ali je bio negativan. Bela kuća zasad nije odgovorila da li će ovo uticati na njegova putovanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!