RUSIJA IZNELA OPTUŽBE PROTIV OBAME: Učestvovao u promociji vojno-bioloških programa SAD u inostranstvu

Tanjug

06. 09. 2023. u 17:18

BIVŠI američki predsednik Barak Obama, učestvovao je u promociji vojno-bioloških programa u inostranstvu, na kojima je radio Stejt Department, i Moskva ima dokaze o tome, izjavio je danas načelnik ruskih snaga za odbranu od radijacije i hemijskog i biološkog oružja Igor Kirilov.

РУСИЈА ИЗНЕЛА ОПТУЖБЕ ПРОТИВ ОБАМЕ: Учествовао у промоцији војно-биолошких програма САД у иностранству

Foto Pixabay free images

- Pominje se uloga predsednika Obame u unapređenju predloženih bioloških programa Stejt departmenta - rekao je Kirilov, a prenosi RIA.

On je rekao da Moskva raspolaže dokumentima koji potvrđuju učešće Stejt departmenta u ''Programu unapređenja biološke bezbednosti'' počev od 2016. godine i dodao da ovi materijali pokazuju vojno-biološku aktivnost Vašingtona na teritoriji drugih zemalja, kao i želju da koristi nezavisne aktere za skrivanje kupaca i ciljeva istraživanja koja su u toku.

Kirilov je rekao da su u te svrhe ''SAD posvetile posebnu pažnju'' zemljama kao što su Irak, Jemen, Jordan, Indonezija, Filipini, Kenija, Maroko i Uganda, a da je ''posebna uloga'' dodeljena Ukrajini, koja je prepoznata kao ''poseban region''.

On je naveo da ''Vašington ulaže administrativne, finansijske i diplomatske napore da uspostavi globalnu kontrolu nad biološkom situacijom''.

Kirilov je naglasio da je tokom rada ekspertske grupe na jačanju biološke bezbednosti u Ženevi u avgustu, Ministarstvo odbrane SAD objavilo politički dokument ''Pregled politike biološke bezbednosti'' u kojem se definišu akcije Vašingtona u ovom pravcu do 2035. godine.

Iako je navedeni cilj ''odvraćanje od upotrebe biološkog oružja i reagovanje na prirodne pojave'', dokument stvara pravni osnov za dalju vojno-biološku ekspanziju SAD i istraživanja u inostranstvu.

Ubrzo nakon početka rata u Ukrajini, Ministarstvo odbrane je počelo da dobija dokaze da je Ukrajina zapravo postala poligon Pentagona za razvoj komponenti biološkog oružja i testiranje novih vrsta lekova.

Navodno je u zemlji formirana mreža od više od 30 bioloških laboratorija koje rade u interesu SAD i u kojima se posebno proučavaju patogeni raznih bolesti, uključujući kugu i antraks.

U Rusiji je formirana parlamentarna komisija za istragu tih aktivnosti.

 

BONUS VIDEO: VOLOS U GRČKOJ NAKON POPLAVA - Jedna osoba je stradala

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!