RUSIJA UPOZORILA NATO: Preduzećemo preventivne mere na Arktiku -Po Putinovom nalogu

Novosti onlajn

17. 09. 2023. u 08:21

RUSIJA će na jačanje vojnog potencijala NATO-a na Arktiku odgovoriti nizom mera, između ostalog, preventivnim, rekao je za Sputnjik specijalni izaslanik Ministarstva spoljnih poslova Nikolaj Korčunov.

РУСИЈА УПОЗОРИЛА НАТО: Предузећемо превентивне мере на Арктику -По Путиновом налогу

Foto: Prinscreen/Jutjub/New Update Defence

Diplomata je konstatovao povećanu vojno-političku napetost na Arktiku zbog nekonstruktivne politike SAD i njihovih saveznika, posebno u kontekstu ruske specijalne operacije u Ukrajini.

- Kurs ka jačanju vojnog potencijala NATO-a u ovom regionu, uključujući i kroz ulazak Finske u alijansu i planirano uključivanje Švedske u nju, ukazuje na to da su u NATO-u prevagnuli vojni scenariji za osiguranje sopstvene bezbednost u severnim geografskim širinama na štetu bezbednosti drugih zemalja - rekao je on.

Moskva će, upozorio je Korčunov, odgovoriti na ove izazove i pretnje „skupom neophodnih mera, uključujući i preventivne, koje proizilaze iz zadataka“ koje je Vladimir Putin uneo u Koncept spoljne politike, kao i Strategije razvoja Ruske arktičke zone.

Prema njegovim rečima, Moskva će sa svoje strane nastaviti da promoviše međusobno poverenje na Arktiku u interesu osiguranja stabilnosti, konstruktivne saradnje i dijaloga.

Finska i Švedska su, u kontekstu događaja u Ukrajini u maju 2022. godine, podnele zahteve za ulazak u NATO. Finska je 4. aprila postala 31. članica alijanse. Švedska aplikacija još uvek nije dobila konačno odobrenje Mađarske i Turske. Švedska je, kao članica Evropske unije, u pregovorima sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom pristala da, u zamenu za ratifikaciju aplikacije, pomogne u intenziviranju procesa pristupanja Turske EU. Istovremeno, generalni sekretar NATO-a je istakao da pitanja pristupanja Švedske NATO-u i pristupanja Turske EU „nisu međusobno povezana“.

U avgustu je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao da je optimista da će se Švedska pridružiti alijansi ove jeseni.
 

BONUS VIDEO:

SUSRET O KOME SE PRIČA: Putin pokazuje Kim Džong Unu nove objekte na kosmodromu "Vostočni"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)