BITKA TENKOVA U UKRAJINI KOJU STRUČNJACI IŠČEKUJU: Ruski T-14 Armata protiv američkog M1 Abrams - Ko pobeđuje u borbama? (VIDEO)

P. Z. S. / 19fortyfive.com

19. 09. 2023. u 19:00

SA sve češćim najavama dolaska američkih tenkova M1 Abrams u Ukrajinu postavlja se i pitanje, pogotovo među vojnim ekspertima, koji tenk će biti bolji, ruski ili američki, pogotovo u direktnim sudarima teško oklopljenih mašina.

БИТКА ТЕНКОВА У УКРАЈИНИ КОЈУ СТРУЧЊАЦИ ИШЧЕКУЈУ: Руски Т-14 Армата против америчког М1 Абрамс - Ко побеђује у борбама? (ВИДЕО)

Foto: Vladimir Pesnya/Host photo agency/Printscreen

Izvještaji ruskih medija tvrde da je T-14 lakši, brži i jednostavniji ta razmeštanje na frontu sa 55 tona, mnogo lakši od američkog Abramsa od 70 tona, a sada je moguće da bi ova dva tenka mogla da se uključe u direktnu borbu u Ukrajini.

Takođe se navodi da je T-14 brži od većine tenkova sa brzinama do 55mph(milja na čas) (oko 88,5 km/h), nešto što omogućava veću mobilnost u podršci pešadiji koja prelazi mostove, putuje kroz urbana područja ili užim prolazima. Pitanje je da li je T-14 manje izdržljiv zbog svoje lakše težine od Abramsa, nešto što verovatno zavisi od njegove konfiguracije oklopa i protivmera kao što su sistemi aktivne zaštite.

Kako bi se T-14 pokazao u borbi protiv izvozne varijante američkog Abramsa? Zanimljivo je da je efikasnost tenkova u ratu u velikoj meri povezana sa dometom i rezolucijom njihovih termičkih nišana. Tokom čuvenih tenkovskih bitaka u Zalivskom ratu, američki Abrams je bio u stanju da vidi i uništi iračke T-72 na dometima gde se on sam nije mogao videti, što je bila prednost koja je omogućila tenku da prevlada u borbama tenk na tenk.

Što se tiče T-14, ruski novinski izveštaji, poput GRU Pycckoe, kažu da nišani T-14 mogu da otkriju i unište mete tokom dana do dometa od 5 km, a noću mogu da dostignu 3,5 km. Iako, sasvim prirodno, domet i posebne tehničke mogućnosti novih tenkova američke vojske nisu dostupni iz bezbednosnih razloga, nadograđene varijante Abramsa imaju napredne infracrvene senzore i termalne nišane koji su verovatno sposobni da rade na značajnim dometima.

Što se tiče njegovog naoružanja, u izveštaju Popular Mechanics kaže se da nova raketa T-14 3UBK21 Sprinter, može da pogodi domete veće od sedam milja, navodi se u izveštaju (12km). Aktuelno zrno Armate, 9M119 Refleks, ima domet od 3,1 milju, odnosno 5 km (otprilike uporediv sa trenutnim Abramsom) i može da probije do 900 milimetara oklopa, piše Popular Mechanics. Izveštaj sa hotcars.com, predstavlja niz zanimljivih tehničkih činjenica o Armati, uključujući njen dizel motor od 1.500-2.000 konjskih snaga.

Foto: Profimedia/Ilustracija

U članku se tvrdi da je njegov motor snažniji od američkog Abramsa zbog boljeg odnosa potiska i težine, što znači da motor Armate od 1.500 konjskih snaga pokreće tenk od 55 tona, dok Abramsov gasnoturbinski motor (koji koristi gorivo za mlazne avione) od 1.500 konjskih snaga pokreće teži tenk od 70 tona. Najveća prednost T-14, međutim, može biti njegova bespilotna kupola, što naravno u velikoj meri smanjuje rizik koji je inače povezan sa smeštajem posade na vrhu (kupoli) tenka. Bespilotne kupole, možda koristeći visok stepen automatizacije, robotike i ljudske kontrole iz glavnog odeljka za posadu su se razvijale u SAD već dugi niz godina, tako da nije jasno kolika bi to mogla biti prednost, ako postoji.

Ruski glavni borbeni tenk T-14 Armata mogao bi da deluje u ratu u Ukrajini ako je verovati nedavnim izveštajima. Ako jeste, kakav je uticaj MBT-a?

Postoji nekoliko ključnih varijabli koje treba uzeti u obzir kada se odgovara na to pitanje, uključujući sposobnost masovne i taktičke dinamike. Ruski novinski izveštaji i druge procene T-14 Armata su naveli da tenk ima napredno naoružanje, kompozitni oklop, bespilotnu kupolu i brzinu dostižući do 55 milja na sat. Nešto od ovoga može biti teško potvrditi, a borbena vrednost tehnološkog napretka zavisi od toga da li su upareni sa efikasnom taktikom.

Foto: Printskrin

Drugo ključno pitanje se odnosi na snagu sastava oklopa T-14. Sa 55 tona, čini se malo verovatnim da bi se T-14 Armata pokazao kao pouzdaniji kao veći, teži tenkovi T-90 i T-72. Međutim, možda su ruski inovatori otkrili novije vrste mešanih kompozitnih materijala koji mogu da obezbede neuporedivu izdržljivost pri mnogo nižim težinama. Da li imaju, uglavnom je nepoznato, ali i prilično relevantno za performanse tenka.

Foto MO Rusije

Bez obzira na domet, T-14 mogu biti ranjivi na ukrajinsku protivoklopnu taktiku i oružje. Raspršene grupe boraca koje koriste zgrade i teren da prikriju svoje položaje mogu biti efikasne protiv tenkova T-14. Ovo su formacije koje su Ukrajinci već koristili sa velikim efektom, pa iako bi napredni termalni nišani mogli da vide ukrajinska oklopna vozila na udarnim dometima, oni nisu nužno imuni na ukrajinsku taktiku. Ako se T-14 pokaže da su ranjivi na Džaveline, Karl Gustave i NLAV, onda termalni nišani dugog dometa visoke rezolucije možda neće biti toliko uticajni.

(Kris Osborn)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)