BAKU KORISTI VISOKOPRECIZNO ORUŽJE: Oružane snage Jermenije navedene kao mete Oružanih snaga Azerbejdžana u Karabahu

Novosti online

20. 09. 2023. u 10:37 >> 10:37

VOJSKA Azerbejdžana je "neutralisala" vojnu jedinicu u Karabahu tokom "antiterorističkih mera", rekao je u sredu portparol azerbejdžanskog Ministarstva odbrane Anar Ejvazov, prenose RIA novosti.

БАКУ КОРИСТИ ВИСОКОПРЕЦИЗНО ОРУЖЈЕ: Оружане снаге Јерменије наведене као мете Оружаних снага Азербејџана у Карабаху

Foto: Printskrin/RIA Novosti

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana izvestilo je u utorak da je Baku započeo „antiterorističke mere” lokalne prirode u Karabahu kako bi obnovio ustavni poredak. 

Oružane snage Jermenije su navedene kao mete Oružanih snaga Azerbejdžana u Karabahu; za to Baku koristi visokoprecizno oružje. Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana nazvalo je potpuno povlačenje jermenskih trupa iz Karabaha i raspuštanje nepriznatih vlasti u Stepanakertu uslovom za mir u regionu. Jerevan je ono što se dešavalo nazvao agresivnim dejstvima Bakua i naveo da u Karabahu nema jermenskih jedinica.

 - U okviru antiterorističkih mera, vojna jedinica koja se nalazi u rejonu naselja Tepekend potpuno je neutralisana - rekao je Ejvazov.

Prema njegovim rečima, azerbejdžanska vojska je u više navrata beležila „ilegalne aktivnosti“ u ovoj vojnoj jedinici. Na brifingu su prikazali snimak napada na vojnu jedinicu, po svemu sudeći, iz bespilotne letelice.

Rusko Ministarstvo odbrane pozvalo je strane u sukobu u Karabahu da odmah prekinu vatru i nastave pregovore. Ruski vojni resor je napomenuo da su ruski mirovnjaci organizovali medicinsku pomoć za nastradale i evakuaciju civilnog stanovništva Nagorno-Karabaha iz najopasnijih područja. Kasnije je rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo sukobljene strane u Karabahu da odmah prekinu krvoproliće, prekinu neprijateljstva i eliminišu civilne žrtve. Ruska Federacija, kako proizilazi iz saopštenja Ministarstva spoljnih poslova, poziva na hitan povratak sprovođenju seta trilateralnih sporazuma, dok ruski mirovnjaci „u ovim satima pružaju pomoć civilnom stanovništvu, uključujući medicinsku pomoć, i angažovani su na evakuaciji“.

2020. godine, borbe su nastavljene u Nagorno-Karabahu, nastavljajući dugoročni sukob. U noći 10. novembra, Azerbejdžan i Jermenija su se uz posredovanje Moskve dogovorili o potpunom prekidu vatre. Baku je prešao regione Kelbadžar i Lačin, kao i deo regiona Agdam, koji su ranije bili pod kontrolom nepriznate NKR i tokom borbi nisu bili okupirani od strane azerbejdžanske vojske. Ruske mirovne snage su stacionirane u regionu, uključujući koridor Lačin.

Godine 2022. Jerevan i Baku su, uz posredovanje Rusije, kao i SAD i Evropske unije, počeli da razgovaraju o budućem mirovnom sporazumu. Jermenski premijer Nikol Pašinjan je krajem maja ove godine rekao da je Jerevan spreman da prizna suverenitet Azerbejdžana nad Karabahom. Ruski predsednik Vladimir Putin je primetio da je jermensko rukovodstvo, u suštini, priznalo suverenitet Azerbejdžana nad Karabahom. Kako je rekao azerbejdžanski lider Ilham Alijev, Azerbejdžan i Jermenija bi mogli da potpišu mirovni sporazum pre kraja godine ako Jerevan ne promeni svoj stav.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)