DESANTIS TVRDI: Članstvo Ukrajine u NATO-u nije u interesu SAD

Novosti online

24. 09. 2023. u 17:39

ULAZAK Ukrajine u NATO ne samo da ne bi koristio Vašingtonu već bi postao dodatni teret za Sjedinjene Države, izjavio je guverner Floride i republikanski kandidat za predsedničku nominaciju 2024. Ron Desantis.

ДЕСAНТИС ТВРДИ: Чланство Украјине у НАТО-у није у интересу САД

Foto: Tanjug/AP

Upitan da li bi Ukrajina trebalo da se obaveže da se nikada neće pridružiti vojnom bloku koji predvode SAD kako bi sklopila mir s Rusijom, Desantis je odgovorio da Ukrajina u Alijansi nije u američkom interesu.

- Mislim da članstvo u NATO-u nije u našem interesu. To bi nam samo dodalo još obaveza, a ukoliko dobijamo još obaveza, šta dobijamo zauzvrat? Ne znam kakvu bismo korist mogli da imamo od toga - izjavio je glavni rival bivšeg predsednika Donalda Trampa za republikansku nominaciju za podkast "Glen Bek".

Desantis je ponovio i da se kategorički protivi slanju američkih trupa u Ukrajinu, dodajući da bi cilj Vašingtona trebalo da bude okončanje sukoba. Kritikovao je sadašnju politiku finansijske i vojne podrške "blanko čekovima" Kijevu.

Inače, ovaj stav je sve zastupljeniji u redovima Republikanske partije. Ranije ove nedelje je grupa od dvadesetak senatora i članova stranke uputila pismo Beloj kući tražeći odgovore.

- Američki narod zaslužuje da zna na šta je otišao njihov novac. Kako ide kontraofanziva? Da li su Ukrajinci bliži pobedi nego pre šest meseci? Koja je naša strategija, a šta predsednikov plan izlaska? - pitali su administraciju demokratskog predsednika Džozefa Bajdena.

S tim u vezi je i odluka Pentagona da osnuje tim u Ukrajini čiji će zadatak biti upravo da nadgleda kako se koriste američka sredstava ustupljena zarad tamošnje borbe protiv Rusije.

"Foks njuz" je pak objavio da je Bajdenova administracija potrošila više od 100 milijardi dolara na pomoć Ukrajini od početka ruske Specijalne vojne operacije u februaru 2022.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: SUSRET O KOME SE PRIČA: Putin pokazuje Kim Džong Unu nove objekte na kosmodromu "Vostočni"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave