GRUBA CENZURA MEDIJA: Ruska ambasada optužila Moldaviju da krši ustav republike

Novosti Onlajn

01. 11. 2023. u 08:41

CENZURISANjE informativnog prostora Moldavije grubo krši ustav republike, saopštila je ruska ambasada u Kišinjevu na svom Telegram kanalu.

ГРУБА ЦЕНЗУРА МЕДИЈА: Руска амбасада оптужила Молдавију да крши устав републике

Foto: Printskrin Youtube

- Napad na slobodu govora u Moldaviji poprima zaista groteskne razmere. Cenzura informativnog prostora grubo krši pravo značajnog dela ruskog govornog stanovništva zemlje na slobodan pristup informacijama i pluralizam mišljenja, sadržana u Ustavu Republike Moldavije i ugovornom okviru međunarodnih organizacija - navodi se u poruci.

Kako je napomenulo diplomatsko predstavništvo, sve se to dešava ispred misije OEBS/ODIHR, koja je stigla da posmatra opšte lokalne izbore, čiji mandat takođe podrazumeva „obezbeđivanje punog poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda“.

U Moldaviji je vladina komisija za vanredne situacije 30. oktobra donela odluku da suspenduje licence šest lokalnih TV kanala na preporuku šefa Informativno-bezbednosne službe (ISS) republike Aleksandra Mustiate. Lokalne vlasti smatraju da ovi mediji predstavljaju rizik po bezbednost zemlje.

Prema ukazu šefa regulatora, u republici će takođe biti blokiran pristup 31 veb-portalu, od kojih se 21 kontroliše iz Rusije. Na listi su, posebno, sajtovi Radio Sputnjik, Komsomolskaja Pravda, TAS, Argumenti i činjenice, Interfaks, Moskovski Komsomolec, Ruska gazeta, agencija Regnum, Lenta.ru, „Pravdi.ru“ i drugi mediji.

Nekoliko ruskih medija je već zabranjeno u Moldaviji pod izgovorom borbe protiv dezinformacija. Regulator je blokirao veb-sajt Sputnjik Moldavija od 26. februara 2022. i radio emitovanje ove agencije od 7. marta. Ruska ambasada u Kišinjevu nazvala je optužbe na račun agencije pristrasnim i politizovanim.

Pored toga, Moldavija je suspendovala licencu opozicionih i vodećih TV kanala na ruskom jeziku Primul u Moldaviji, RTR Moldova, Acent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV, koji navodno nepošteno prate dešavanja u zemlji i Ukrajini, obrazlažući odluku rizik od dezinformacija.

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, Moskva na postupke Kišinjeva gleda kao na akt političke cenzure. U resoru su naglasili da politika moldavskih vlasti grubo krši princip medijskog pluralizma i pravo na slobodu pristupa informacijama.

(Politika)

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!