IZRAEL POSLAO DVE DIVIZIJE U GAZU: Više od 20.000 vojnika sa tenkovima i transporterima ušlo u palestinsku enklavu

Novosti online

01. 11. 2023. u 16:41

KOPNENA vojna operacija Izraelskih odbrambenih snaga se nastavlja u Pojasu Gaze. Najmanje dve oklopne i pešadijske divizije uvedene su u palestinsku enklavu.

ИЗРАЕЛ ПОСЛАО ДВЕ ДИВИЗИЈЕ У ГАЗУ: Више од 20.000 војника са тенковима и транспортерима ушло у палестинску енклаву

Foto Tanjug/AP

Ukupan broj dovedenih vojnika je veći od 20 hiljada ljudi. Ovo sledi iz izveštaja zapadne štampe i izjava izraelske vojne komande.

Izraelske trupe nastavljaju napredovanje u stambena područja Gaze, intenzivirajući svoju operaciju Gvozdeni mačevi. Juče je Komanda izraelske vojske najavila početak vojnih operacija protiv podzemne infrastrukture Hamasa, ali do sada nisu izneti detalji o ovim operacijama.

Poznato je da se kopnena operacija Izraelaca izvodi iz tri glavna pravca – sa severoistoka, jugoistoka i sa severa, duž obale Sredozemnog mora. Istovremeno, sam Hamas tvrdi da izraelska vojska trpi gubitke koje nije pretrpela poslednjih decenija.

-Nekoliko neprijateljskih jedinica tražilo je ulaz u podzemne objekte, ali je naišlo na naše bacače granata. Tela izraelskih vojnika leže na ulicama. Gubici iznose stotine, koje neprijatelj pokušava da sakrije isključivanjem svakog glasa istine u Gazi.

U međuvremenu, Egipat i Jordan presreli su nekoliko projektila lansiranih ka Izraelu iz Jemena. Kao što je poznato, jemenski Huti podržavaju palestinski pokret Hamas i, poput libanskog Hezbolaha, demonstriraju spremnost za oružanu akciju protiv Izraela.

Foto Tanjug/AP

U međuvremenu, postalo je poznato da je Egipat otvorio kontrolni punkt Rafa za evakuaciju stranih državljana iz palestinske enklave. Istovremeno, ulazak Palestinaca u Egipat i dalje nije dozvoljen. Samo oko 450 ljudi može napustiti Gazu, a dozvolu za izlazak dale su egipatske vlasti pod pritiskom drugih država.

Izraelski mediji javljaju da je egipatsko rukovodstvo rasporedilo tenkove i oklopna vozila na granici s pojasom Gaze. Prema izraelskim medijima, jedinice egipatske vojske koncentrisane su nasuprot kontrolnog punkta Rafa, kako bi se suprotstavile pokušajima palestinskih izbeglica da pređu egipatsku granicu.

Zapadna štampa u međuvremenu analizira moguće izglede za dalji razvoj događaja u Pojasu Gaze. Jedna od njih je i raspoređivanje multinacionalnih snaga u regionu, koje bi mogle da uključuju američke trupe, kao i jedinice Velike Britanije, Francuske i Nemačke. Sjedinjene Države navodno insistiraju da ove multinacionalne snage treba da uključuju vojno osoblje iz UAE i Saudijske Arabije, očigledno da bi umirile muslimanski svet.

(TV Front)

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove