VELIKA RACIJA U NEMAČKOJ, TRAGA SE ZA ISLAMISTIMA: Policija upadala i u džamije

Novosti online

16. 11. 2023. u 08:41

VIŠE od 500 policajaca i pripadnika državne bezbednosti upalo je jutros u 6 sati u 58 zgrada širom Nemačke, u potrazi za islamistima.

ВЕЛИКА РАЦИЈА У НЕМАЧКОЈ, ТРАГА СЕ ЗА ИСЛАМИСТИМА: Полиција упадала и у џамије

Foto: Tviter printskrin/ Sotiri Dimpinoudis

Najveća racija organizovana je u Hamburgu, gde je najmanje 200 policajaca pretražilo ukupno 32 objekta, među kojima i Islamski centar Hamburg (IHZ), udruženje Islamska akademija Nemačka i Udruženje pristalica iransko-islamske džamije u Hamburgu.

Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Faeser rekla je da je IHZ već dugo posmatrana od strane Federalnog zavoda za zaštitu ustava i da je klasifikovana kao islamistička.

Policajci su takođe upali u džamiju Salman Farsi u Langenhagenu u Donjoj Saksoniji, i u prostorije Islamskog udruženja Bavarske (IVB) u Minhenu, kao i u udruženje Islamska zajednica šiitskih zajednica u Nemačkoj (IGS) u Berlinu.

Osim Hamburga, Donje Saksonije, Bavarske i Berlina, pretresi se trenutno odvijaju i u Hesenu, Severnoj Rajni-Vestfaliji i Baden-Virtembergu.

Prema zvaničnicima državne bezbednosti, ne postoji posebna organizacije koja je zabranjena, a koja je povezana sa racijom. Prema informacijama BILD-a, racije se sprovode da se potkrepe sumnje protiv organizacija i podorganizacija, "kao i da se rasvetli opšta struktura“.

Prema nezvaničnim informacijama "Islamski centar Hamburg" je osumnjičen za delovanje protiv ustavnog poretka i ideje međunarodnog razumevanja. Zbog toga je predviđena zabrana organizacija koje finansira Iran, koji finansira i terorističku organizaciju Hamas.

Prema podacima Savezne kancelarije za zaštitu ustava "Islamski centar Hamburg" (IHZ) osnovan je 1962. godine i, uz iransku ambasadu, najznačajnije je predstavništvo Islamske Republike Iran u Nemačkoj.

Aktivnosti IHZ-a, koji je pokrovitelj džamije Imama Alija sa sedištem u Hamburgu, imaju za cilj širenje islamskog učenja sa šiitsko-iranskim uticajima u Nemačkoj i Evropi.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: OVAKO IZGLEDA KRIMSKI MOST DANAS: Remontovan deo pušten u saobraćaj pre roka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave