MIGRANTI UZDRMALI MAKRONOVU VLAST: Neuspelo predstavljanje predloga zakona o imigraciji uzburkalo francusku političku scenu

Migranti su uspeli ono što nikome nije pošlo za rukom: ujedinili su krajnju levicu i krajnju desnicu, isprovocirali ponuđenu ostavku ministra unutrašnjih poslova i srušili politiku aktuelne vlasti sedenja na dve stolice.

МИГРАНТИ УЗДРМАЛИ МАКРОНОВУ ВЛАСТ: Неуспело представљање предлога закона о имиграцији узбуркало француску политичку сцену

Foto: Goran Čvorović

Mnoge je iznenadilo izjašnjavanje u francuskoj skupštini o predlogu novog zakona o imigraciji koji je podneo jedan od ključnih ministara Žerald Darmanen. Predlogu poslanika ekologa, da se zakon uopšte ne predstavi, pridružili su se, sasvim neuobičajeno, istovremeno deputati i levice i krajnje desnice, kao i deo republikanaca, čime su sakupili tesnu većinu.

Ovaj zakon je bio jedan od najvažnijih u planu rada Vlade, pa je Darmanen odmah podneo ostavku predsedniku Emanuelu Makronu, koji je nije prihvatio. Vlast optužuje opoziciju da je protiv traženja kompromisa i dijaloga, te da time ugrožava interese Francuske. Osuđuju i njihovu "neprirodnu koaliciju". Predlog je, međutim, veoma ambivalentan, za desnicu je previše blag, za levicu dosta strog, čime vladajuća struktura plaća ceh želji da sve zadovolji.

Po ko zna koji put, vlast koja nema većinu u parlamentu, sada pokušava da ekvilibristikom progura zakon, preko mešovitog odbora Skupštine i Senata. Opet se nazire nepopularni član ustava 49.3 na osnovu koga se zakoni usvajaju bez glasanja, uz mogućnost provere poverenja vladi, kao što je bilo u slučaju penzijske reforme. Vlast, koja praktično vlada na ovaj način, izlazi znatno oslabljena iz ove avanture.

Predlog zakona, inače, s jedne strane pooštrava dolazak stranaca, dok za one koji ostaju poboljšava integrisanje. Između ostalog, predviđa ukidanje zabrane izbacivanja iz zemlje za one koji su došli u Francusku pre 13. godine života, ukoliko su kažnjeni sa više od 5 godina zatvora. Besplatna opšta medicinska pomoć za sve ilegalce zamenjuje se samo hitnom lekarskom pomoći, a pooštrene su i mere za spajanje porodice.

Za primanje socijalnih davanja potrebno je boraviti najmanje pet godina, umesto šest meseci kao do sada. Čak je predviđeno i ukidanje automatskog prava na francusko državljanstvo s punoletstvom za decu rođenu u Francuskoj od roditelja stranaca! Odbijeni za azil morali bi da napuste zemlju odmah, ne čekajući odluku na žalbu. Smanjen je i broj zakonskih mogućnosti za protestovanje povodom ovakve odluke. Stvara se i posebna lična karta za radnike strance koji obavljaju poslove u domenima gde nedostaje radna snaga.

PRODUBLjENA KRIZA

Lider krajnje levice Žan Lik Melanšon je pozvao na ostavku Vlade i na nove izbore. To za sada nije prihvaćeno, baš kao ni predlog liderke krajnje desnice u parlamentu Marin le Pen koja je ponudila svoju verziju zakona o migrantima. Politička kriza se produbljuje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!