U GAZI BLIZU 20.000 POGINULIH : Zvaničnici UN besni zbog situacije u bolnicama. IDF: Ubijen Fervana, finansijer Hamasa

I. Stanojević

20. 12. 2023. u 07:00

U OČEKIVANjU da se sastane, prethodno odložen, Savet bezbednosti UN i raspravlja o pozivu na prekid vatre u Pojasu Gaze pošto su SAD stavile veto na prethodni takav predlog rezolucije, nastavili su se izraelski vojni udari na jug Pojasa Gaze. Pogođene su tri kuće i ubijeno najmanje 20 Palestinaca, saopštili su zdravstveni zvaničnici Gaze, pod kontrolom Hamasa.

У ГАЗИ БЛИЗУ 20.000 ПОГИНУЛИХ : Званичници УН бесни због ситуације у болницама. ИДФ: Убијен Фервана, финансијер Хамаса

Foto: Printscreen/Telegram

Izraelska vojska (IDF) tvrdi da je ubila "finansijera Hamasa" Subija Fervanu tokom napada na Rafu. Fervana i njegov brat prebacivali su, preko svoje kompanije "Hamsat", velike količine novca Hamasu za plate militanata i nabavku vojne opreme, navodi "Džeruzalem post". Vojska je saopštila da je Fervana pomogao transfere desetina miliona dolara u korist Hamasa.

Zvaničnici UN izrazili su, istovremeno, bes i nevericu zbog situacije u bolnicama u Pojasu Gaze, gde povređeni nemaju osnovne potrepštine, a deca tokom oporavka od amputacija, umiru, usled granatiranja. - Besan sam - rekao je portparol dečje agencije UN Džejms Elder, ističući da je najveća operativna bolnica u Gazi dvaput granatirana za 48 sati. Portparolka SZO Margaret Haris je situaciju u bolnicama u Gazi opisala kao "neverovatnu" i "nesavesnu".

Bolnica na severu Gaze "Kamal Advin", u koju su izraelske trupe upale prošle nedelje kad su buldožerom probile u njen krug, više ne funkcioniše i pacijenti su evakuisani, potvrdio je predstavnik Svetske zdravstvene organizacije Ričard Piperkorn. On je rekao da su dve novorođene bebe odvedene porodicama kući, dok su drugi pacijenti smešteni u bolnice Al Ahli i Al Šifa. U pritvoru je na desetine zdravstvenih radnika.

Mada je većina stanovništa Gaze raseljena u južni deo enklave, na severu Pojasa ostalo je još nekoliko stotina hiljada ljudi, pa je neophodno da bar nekoliko zdravstvenih ustanova ostane u funkciji. U opasnosti je oko 4.000 raseljenih lica, koji su sklonište našli u krugu medicinskog kompleksa Naser u južnom gradu Kan Junis, jer IDF tamo vodi vojne operacije.

IDF su izvele racije u bolnici Al Ahli u gradu Gazi i privele većinu zaposlenih, saopštila je crkva koja upravlja ovom bolnicom. U bolnici su ostala dva lekara, četiri medicinske sestre i dva domara, koji treba da zbrinu više od stotinu teško ranjenih pacijenata, bez tekuće vode i struje. Izraelski tenk bio je parkiran na ruševinama na ulazu u bolnicu i sprečavao da bilo ko uđe ili izađe iz nje. IDF su sprovele racije i u drugim bolnicama, optužujući Hamas da ih koristi u vojne svrhe, što je bolničko osoblje negiralo.

Kancelarija UN za ljudska prava na okupiranoj palestinskoj teritoriji ocenjuje da je Gaza najopasnije mesto na svetu za novinare i njihove porodice. Ukupno su stradala 64 novinara, navodi se i dodaje da su medijski radnici primali "preteće i zastrašujuće" telefonske pozive članova izraelskih bezbednosnih agencija.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je najmanje 19.667 Palestinaca ubijeno, a 52.586 ranjeno od 7. oktobra, kada su borci Hamasa napali južni Izrael, ubili 1.200 ljudi i uzeli oko 240 talaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini