"RUSKA PRIVREDA NIJE DOŽIVELA KOLAPS" Makron priznao: EU bez većeg uspeha u obuzdavanju Rusije

Novosti online

21. 12. 2023. u 09:07

PREDSEDNIK Francuske Emanuel Makron izjavio je da Evropska unija nije postigla veliki uspeh u obuzdavanju Rusije kada je reč o sankcijama i odustajanju od uvoza ruske nafte i gasa. Ruska privreda nije doživela kolaps, konstatovao je on.

РУСКА ПРИВРЕДА НИЈЕ ДОЖИВЕЛА КОЛАПС Макрон признао: ЕУ без већег успеха у обуздавању Русије

Foto: Profimedia

Za neuspeh je optužio zemlje koje su pomagale Rusiji zaobilazeći uvedena ograničenja.

On je u intervjuu za TV „Frans 5“ rekao i da EU mora da nastavi da pomaže Ukrajini, čak i ako se promeni stav SAD, jer je za Evropu to pitanje sopstvene bezbednosti.

Prema njegovim rečima, podrška Ukrajini jedno je od glavnih pitanja za 2024. godinu. Evropa ima i želju i mogućnosti da nastavi da podržava Kijev čak i bez podrške Vašingtona, naveo je on.

- Moramo to da radimo... U narednim mesecima moramo da izaberemo: osećamo da neke članice Unije počinju da sumnjaju, naši američki partneri možda sumnjaju, ali mi moramo da nastavimo da podržavamo Ukrajinu jer od toga zavisi mogućnost da opstanemo u svetu. U pitanju je evropska bezbednost. Čak i ako Amerikanci odluče da promene stav, to je pitanje suvereniteta Evrope i sposobnosti da sami odlučujemo o svojoj budućnosti - rekao je Makron.

On je naglasio da Evropa nije u ratu sa Rusijom i da nastoji da ne dođe do eskalacije sukoba, posebno nuklearnog, ali da ne može da dozvoli da Rusija pobedi.

- Veoma teška situacija po Ukrajince. Pojavljuju se nova pitanja. Nije sve baš jasno kada je reč o američkoj politici. Ali naš interes je mirna Evropa, Evropa koja može da osigura bezbednost svojih suseda - zaključio je on.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE: Ovako je Makron dočekao predsednika Vučića

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana