PALI NOVI DOGOVORI: Rusija jača saradnju u nuklearnom sektoru

Novosti online

09. 01. 2024. u 11:21

INDIJA i Rusija nameravaju da prošire saradnju u oblasti nuklearne energije, uključujući nuklearne reaktore male snage, izjavio je ruski ambasador u Indiji Denis Alipov, prenose "RIA Novosti".

ПАЛИ НОВИ ДОГОВОРИ: Русија јача сарадњу у нуклеарном сектору

Foto: Tanjug/AP photo

- Nadamo se da ćemo nastaviti saradnju u oblasti nuklearne energije na drugim lokacijama u Indiji, kako bismo je proširili i ponudili nuklearne reaktore većeg kapaciteta. Nuklearna elektrana 'Kudankulam' ima šest reaktora od po 1000 megavata, ali smo angažovani i na dijalogu o malim nuklearnim reaktorima, što je u interesu Indije, a ujedno i nas zanima - rekao je Alipov na konferenciji "Valdaj kluba" i fondacije "Vivekananda".

Ranije je "Hindustan tajms", pozivajući se na izvore, preneo da je indijski ministar spoljnih poslova Subramanjam Džaišankar, koji je krajem decembra boravio u poseti Moskvi, posebno razgovarao o razvoju saradnje dveju zemalja u oblasti nuklearne energije. 

Prema navodima lista, Moskva je spremna da obezbedi tehnologiju za stvaranje malog modularnog reaktora koji se koristi za proizvodnju električne energije u količini od 75 do 300 megavata.

Početkom oktobra u Nju Delhiju, potpisan je dokument između Rusije i Indije o saradnji u novim projektima u oblasti nuklearne energije.

Dokument "Akcioni plan za postavljanje prioriteta i sprovođenje oblasti saradnje u oblasti nuklearne energije" potpisali su generalni direktor Državne korporacije "Rosatom" Aleksej Lihačov i predsednik Komisije za atomsku energiju Indije Kamleš Vjas.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)