OBOREN AMERIČKI DRON MQ-9 REAPER IZNAD BAGDADA! Novi udarac za SAD na Bliskom istoku (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

19. 01. 2024. u 17:35

AMERIČKA bespilotna letelica MQ-9 REAPER oborena je u četvrtak uveče u predgrađu Bagdada.

ОБОРЕН АМЕРИЧКИ ДРОН MQ-9 REAPER ИЗНАД БАГДАДА!  Нови ударац за САД на Блиском истоку (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Jutjutb/US Military News

Snimci srušenog drona osvanule su na društvenim mrežama.

Zvanično niko nije preuzeo odgvornost, ali se već obaranje MQ-9 Reaper pripisuje proiranskim milicijama.

Takođe navodi se da je u pitanju, sad već čuveni projektil 365.

RQ-9 „REAPER”

Ova bespilotna letelica nastala je kao proizvod kompanije „General Atomics Aeronautical Systems kao savremena borbena bespilotna letelica koja je nastala iz izviđačke bespilotne letelice MQ-1 „Predator.

Konstruisana je kao borbena letelica za dejstva po pokretnim i nepokretnim ciljevima sa velikih visina i u složenim meteo situacijama.

Iako je primarna namena borbeno delovanje ova bespilotna letelica može da se koristi i u seknudarnim misijama, pre svega izviđačkim zadacima prikupljanju obaveštajnih podataka i nadzoru teritorije.

Od opreme ova besiplotna letelica poseduje: višenamenski nišanski sistem MTS-B (Multi Spectral Targeting System-B), u kome je integrisan infracrveni IC senzor, dnevna monohromatska kolor TV kamera, kao i televizijska kamera sa pojačivačem signala, obeleživačem ciljeva i laserskim daljinomerom. Ova bespilotna letelica poseduje radar AN/APY-8 Lynx II radar sa dva osnovna moda rada – SAR (Synthetic Aperture Radar) i GMTI/ DMTI (Ground/Dismount Moving Target Indicator).

Ovu bespilotnu letelicu pokreće turbopropelerski motor TRE331-10. Borbeni radijus ove bespilotne letelice je 2.200 km, a maksimalna visina leta 15.200 m. Letelicom se upravlja iz komandnog centra i vrše je dva člana posade, pilot i operater senzora i sklopova.

Što se tiče borbene verzije RQ-9 na četiri potkrilna nosača može da postavi: 1.361 kg naoružanja, koje obuhvata laserski navođene rakete vazduh –zemlja AGM-114 „Hellfire”, laserski vođene bombe GBU-12/B „Paveway II”, kao i vođene GPS avio bombe GBU-38 JADAM, uz mogućnost integracije televizijski vođene rakete vazduh–zemlja AGM-65 „Maverik”.

Bespilotna letelica MQ-9 do sad ima nekoliko modifikacija poznatih kao Blok 1-5. Poslednja verzija Blok-5 ima novi optoelektronski sklop digitalni elektronski kontrolni sistem za upravljanjem motora bespilotne letelice, dodatni zaštićeni link za komunikaciju i prenos podataka, kao i nove nosače naoružanja i paletu ubojnih sredstava.

TAKTIČKO-TEHNIČKI PODACI

Dimenzije: dužina 11 m, visina 3,7m; raspon krila 20,1 m.

Masa: prazna: 2.223 kg, puna 4.760 kg

Pogon: Turbo-propelerski motor TRE331-10- vojna oznaka T-76 jačine 900 konjskih snaga.

Brzina: maksimalna 480 km/h, krstareća brzina 313 km/h,

Letelica u vazduhu može da ostane 27 časova ako je u pitanju izviđačka platfroma, odnosno 14 časova ako je naoružana.

PVO RAKETA “358”

Američki zvaničnici su označili ovu raketu kao “358”. Navodno je reč o raketi zemlja-vazduh, opremljenoj elektro-optički senzor i optički blizinski osigurač, omogućavajući mu da eksplodira kada je u blizini aviona.

Projektil zemlja -vazduh je dug 2,7 metara i za koristi kerozin ili dizel gorivo sa pojačivačem na čvrsto gorivo.

(TV Front)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!