HAOS NA ULICAMA, POLICIJA ISPALILA SUZAVAC NA DEMONSTRANTE: Vlast U Senegalu pokušava da produži predsednikov mandat (FOTO)

Novosti online

05. 02. 2024. u 16:15

SENEGALSKA policija je ispalila suzavac na demonstrante koji su danas pokušavali da se okupe ispred senegalske nacionalne skupštine nezdovoljnim iznenadnom odukom predsednika države Mekija Sala da odloži izbore.

ХАОС НА УЛИЦАМА, ПОЛИЦИЈА ИСПАЛИЛА СУЗАВАЦ НА ДЕМОНСТРАНТЕ: Власт У Сенегалу покушава да продужи председников мандат (ФОТО)

Foto: Tanjug

Dok su demonstranti uzvikivali parole, poslanici u zgradi senegalske nacionalne skupštine počeli su raspravu o predlogu zakona kojim bi se glasanje zakazano za 25. februar pomerilo na 25. avgust, što bi rezultiralo produženjem mandata predsednika Mekija Sala do imenovanja novog predsednika, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug

 

Salova neočekivana najava odlaganja izbora obnarodovana u subotu uvela je ovu zapadnoafričku državu u neregularnu ustavnu situaciju koja preti da dodatno uruši ugled Senegala kao bastiona demokratije i stabilnosti u regionu u kojem su česti državni udari.

- Oni pokušavaju da produže predsednikov mandat, što je protivzakonito i nedozvoljeno, rekao je izveštaču Rojtersa jedan od demonstranata, dok je drugi rekao da je Senegal bio poznat kao zemlja sa snažnom demokratijom, ali da to više nije slučaj.

Foto: Tanjug

 

 - Jedina stvar koju želimo su pošteni izbori, rekao je on. Senegalske vlasti su od nedelje uveče privremeno ograničile pristup mobilnom internetu navodeći kao razlog suzbijanje poruka mržnje na društvenim mrežama i ugrožavanje javnog reda i mira. Nekoliko škola danas je poslalo kućama učenike pre završetka redovne nastave, a privatni televizijski kanal Valf saopštio je da mu je u nedelju oduzeta dozvola za rad.

BONUS VIDEO: OKRŠAJI NA JELISEJSKIM POLjIMA: Desetine uhapšenih u sukobima policije i demonstranata u Parizu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave