NOĆNA MORA KRALJEVSKE MORNARICE SE OSTVARILA: Velika Britanija u jednom danu ostala bez oba operativna nosača aviona! (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

13. 02. 2024. u 06:45

NOĆNA mora, ovako bi ukratko moglo da se opiše stanje u kome se nalazi Kraljevska mornarica Velike Britanije u situaciji dok se u Evropi dešavaju najveće NATO vojne vežbe posle kraja Hladnog rata.

НОЋНА МОРА КРАЉЕВСКЕ МОРНАРИЦЕ СЕ ОСТВАРИЛА: Велика Британија у једном дану остала без оба оперативна носача авиона! (ВИДЕО)

Foto: Twitter@DefenceHQ

U pitanju je nosač aviona HMS „Princ od Velsa” koji je kao rezervno polovilo trebao da isplovi posle kvara na HMS „Kraljica Elizabeta”.

Nosač aviona HMS „Princ od Velsa” nije uspeo da isplovi u najavljeno vreme, i da učestvuje u NATO vojnoj vežbi, tačno nedelju dana nakon što je prvi nosač aviona povučen zbog kvara na propelerskoj elisi.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je isplovljenje odloženo. Razlog zbog čega brod vredan tri milijarde funti nije isplovio nije obelodanjen. Ipak, nije sve tako crno za Kraljevsku mornaricu, nosač je ipak isplovio, sa danom zakašnjenja, iz luke Portsmut.

Da ironija bude veća, gomila ljudi u Portsmutu je čekala na obali da prati isplovljenje ponosa britanske flote.

Kako javlja britanski Bi-Bi-Si, dok su svi očekivali da se brod pojavi na izlazu iz luke, policijski čamci su iznenada zatvorili ulaz u luku, a kada je ponovo otvoren, nosač aviona se nije pojavio, posle čega se masa razišla.

Ovo nije inače prvi kvar nosača aviona HMS „Princ od Velsa”. Godine 2022. ovaj nosač aviona pokvario se kod ostrva Vajt. Kao i u slučaju HMS „Kraljica Elizabeta” bio je kvar sa spojnicom na desnom propeleru.

HMS „Princ od Velsa” je na opravci proveo devet meseci.

Portparol Ministarstva odbrane rekao je da je plovidba odložena i dodao da će dalje saopštenje biti objavljeno kasnije u nedelju.

(TV Front)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)