ASANŽ SLEDEĆE NEDELJE SAZNAJE SVOJU SUDBINU: Nakon ovog ročišta nema povratka

Милица Шкорић
Milica Škorić

16. 02. 2024. u 21:08

DžULIJAN Asanž će za svega nekoliko dana saznati da li je iscrpeo sve pravne opcije u borbi protiv izručenja SAD, gde bi mogao provesti ostatak života u zatvoru, piše "Gardijan".

АСАНЖ СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ САЗНАЈЕ СВОЈУ СУДБИНУ: Након овог рочишта нема повратка

Foto: Profimedia

Asanža čeka dvodnevno saslušanje u Velikoj Britaniji sledećeg utorka i srede, a kako je rečeno na sastanku koji je organizovalo Udruženje stranih dopisnika, to će ujedno biti i poslednja prilika za osnivača "Vikiliksa" da ospori odluku bivše ministarke unutrašnjih poslova Priti Patel koja je odobrila nalog za izručenje.

- Situacija je izuzetno ozbiljna. Džulijan bi mogao da se nađe u avionu za Sjedinjene Države za nekoliko dana. To je poslednje ročište, ako ne prođe u korist Džulijanu, nema mogućnosti žalbe vrhovnom sudu niti na bilo kojoj drugoj adresi u ovoj jurisdikciji - rekla je Asanžova supruga Stela tom prilikom.

Asanžu još nije odobren zahtev da saslušanju prisustvuje lično, kako bi mogao da komunicira sa svojim advokatima, rekla je njegova supruga. Na prethodnim ročištima je posmatrao postupak putem video linka, piše britanski list.

Asanžovi advokati će tvrditi da se izručenje i kazna za njihovog klijenta traži zbog njegovih političkih stavova, a čime se krši Evropska konvencija o ljudskim pravima, uključujući njegovo pravo na slobodu govora. Oni takođe obnavljaju zahtev za prihvatanje novih dokaza o navodnim planovima CIA da kidnapuje i ubije Asanža.

BONUS VIDEO: KAKO JE ASANŽ POKRENUO LAVINU - Pre 15 godina nastao je Vikiliks

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave